Elhunyt Stadler József

Elhunyt Stadler József
Hatvanhat éves korában elhunyt Stadler József, a 90-es évek magyar labdarúgásának ismert alakja. A hírt a vállalkozó ügyvédje, dr. Balázs László Tibor is megerősítette a Lokál című újságnak.

Az akasztói vállalkozó agyvérzés miatt a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán feküdt. Két hete került be a kórházba, amikor egy solti kocsmában elájult. A Lokál szerint ekkor még egy percre magához tért, de amikor a mentőbe helyezték, kómába esett, és már nem ébredt fel. Néhány napja papot is hívtak hozzá, aki feladta neki az utolsó kenetet.

Stadler József 1993-ban alapította meg a Stadler FC-t, Akasztón stadiont is építtetett.  A klub az NB II Keleti csoportjának megnyerése után négy szezont töltött az élvonalban, a legjobb eredménye két 9. helyezés.

Stadler József ellen 1997-ben vádat emeltek, majd első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993 és 1994 között fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. A Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a döntést, a megismételt eljárásban Stadler négy és fél év fogházbüntetést kapott, majd 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult.

2011-ben újra elítélték, négy év tíz hónapot kapott folytatólagosan elkövetett csalás kísérletéért és más bűncselekményekért, de 2014-ben betegsége miatt megszakíthatta a büntetését. Nem sokáig lehetett azonban szabadlábon, csődbűncselekmény miatt két év tíz hónap börtönbüntetéssel sújtották.

A Szegedi Ítélőtábla a két ítéletet összefoglalta, és 2015 márciusában hat év börtönre ítélte Stadler Józsefet. A vállalkozó végül 2016 februárjában feltételes kedvezménnyel szabadult, de 2017 márciusában költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt öt évet kapott.