Elhunyt Móricz-Sabján Simon fotográfus

Elhunyt Móricz-Sabján Simon fotográfus
December 28-án éjjel, 42 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter, dokumentarista fotográfus.

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason, 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa, 2016 végétől a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa volt. Napilapos munkája mellett sok időt szánt személyes projektjeire, elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva, legyen szó akár társadalmi problémáról, akár hétköznapi történetekről, hosszabb távon akár évekig is foglalkozott egy-egy témával.

Móricz-Sabján Simon az egyetlen magyar fotográfus, aki a magyarországi kórházak koronavírus-helyzetről hitelt érdemlően tudósíthatott, munkáját a 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton hat díjjal értékelte a zsűri. Kétszeres China International Press Photo Contest nyertes, illetve Pictures of the Year International (POYi), NPPA Best of Photojournalism, Prix International de la Photographie, PDN, FCBarcelona Photo Award, Slovak Press Photo és ASPAward díjazott fotográfus.

Munkáival számos külföldi és magyarországi elismerés mellett 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, hat alkalommal a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját, továbbá szintén háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat. Móricz-Sabján Simonnak az alföldi életmód változásait dokumentáló Árnyéksáv című pályaművéért idén odaítélték a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat. Elnyerte a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által évente kiosztott Brassai Sajtófotó pályázat idei fődíját is, az elismerést június 15-én a tárlat nagykárolyi megnyitóján vette át a Károlyi-kastélyban. Tagja volt a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály elnökségének, a Magyar Fotográfusok Társaságának és egyik alapítótagja a magyar fotóriportereket tömörítő Pictorial Collective-nek. Móricz-Sabján Simon halálhírét a Világgazdaság tette közzé.

Borítóképen Móricz-Sabján Simon. Fotó: Mohai Balázs