Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója
Súlyos betegség következtében szerdán, január 5-én meghalt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.

„Személyében elveszítettük a vezetőt, aki három évtizeden át egyengette utunkat a műfajokon, vidékeken és határokon átívelő táncsétányokon és táncösvényeken. Aki a biztonságot, a stabilitást, az erőt és a bátorságot képviselte társulatunkban, és akinek mindig a második családja voltunk. Halála mérhetetlen veszteség nemcsak a Háromszék Táncegyüttes, de az egész erdélyi néptáncélet számára. (…) Mindent köszönünk, hagyatékod őrizzük és visszük tovább!” – áll a bejegyzésben.

Deák Gyula Levente 1959-ben született Marosvásárhelyen, a Kolozsvári Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen diplomázott teatrológia és művészetszervezés szakon. Mérnökként került Kézdivásárhelyre, ahol 1985-ben újraalapította a táncházat, amelynek öt éven át szervezőjeként és oktatójaként tevékenykedett.

A Háromszék Táncegyüttes igazgatói tisztségét 1990-től töltötte be. 1992-ben megalapította a népzene- és néptáncmozgalmat támogató Lajtha László Alapítványt, amely számos rangos esemény szervezője volt. A nevéhez fűződnek az évente megrendezett Sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánc Találkozók és a Kommandói Cigányfolklór Táborok. 2005 és 2020 között a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöki tisztségét töltötte be. Munkáját többek között a Magyar Arany Érdemkereszttel és A táncművészetért díjjal ismerték el.

(Borítókép forrása: Facebook / Háromszék Táncegyüttes) 

varosnapokHirdetés