Elhárult az akadály a motorozás elől

Alaptalannak minősítette és elutasította szerdán az alkotmánybíróság Klaus Iohannis államfő beadványát arra a jogszabályra vonatkozóan, amely lehetővé teszi a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára az A1 kategóriás motorkerékpárok vezetését.

A parlament december végén küldte el kihirdetésre az államfőnek a KRESZ-t módosító sürgősségi rendelet jóváhagyásáról szóló törvényt, amely előírja, hogy a B kategóriás gépjárművezetői jogosítvány az A1 kategóriás, legfeljebb 125 köbcentiméter hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményű és 0,1 kW/kg teljesítmény/tömeg arányú, automata sebességváltójú motorkerékpárokra is érvényes, ha a jogosítvány birtokosa legalább 24 éves és legalább kétéves járművezetői tapasztalata van. A jogszabály előírásai szerint a járművezetőknek igazolniuk kell, hogy elvégeztek egy legalább 10 órás gyakorlati tanfolyamot egy autósiskolában.

Az alkotmánybírák megállapították, hogy a törvény rendelkezései, amelyeket az államelnök kifogásolt, megfelelnek a jogszabályok egyértelműségére és kiszámíthatóságára vonatkozó alkotmányos követelményeknek – tájékoztat az Agerpres.

Klaus Iohannis második kifogása az volt, hogy miután visszaküldte a parlamentnek a törvényt, a törvényhozóknak csak a felülvizsgálati kérelemben felvázoltakat kellett volna megvitatniuk, és nem újraszabniuk azokat a feltételeket, amelyek alapján a B kategóriájú járművezetői engedély birtokosa A1 kategóriás motorkerékpárt is vezethet. Az alkotmánybíróság ezzel kapcsolatban kimondta, hogy a felülvizsgálat során elfogadott módosításokkal a parlament összhangba hozta az új rendelkezéseket a hatályos jogszabályok idevágó előírásaival.

Az államfő harmadik kifogását az alkotmánybíróság szintén megalapozatlannak találta. Rámutatott arra, hogy a „legalább kétéves járművezetői tapasztalatra” vonatkozó követelmény nem sérti a jogszabályok egyértelműségére és kiszámíthatóságára vonatkozó alkotmányos elvet.

Az államfő 2023 júliusában visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra a júniusban elfogadott törvényt, többek között azért, mert nem írta elő világosan, hogy a járművezetőknek milyen módon kell igazolniuk a 10 órás gyakorlati tanfolyam elvégzését.

Beadványában Iohannis rámutatott, hogy a parlamentnek a felülvizsgálati kérelemben felvázoltakra kellett volna korlátozódnia, de újraszabta azokat a feltételeket, amelyek alapján a B kategóriájú járművezetői engedély birtokosa A1 kategóriás, legfeljebb 125 köbcentiméter hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményű és 0,1 kW/kg teljesítmény/tömeg arányú, automata sebességváltójú motorkerékpárokat is vezethet.

A szenátus első házként számos módosító javaslatot fogadott el, többek között azt, hogy a gyakorlati tanfolyamról kiállított igazolás bekerül a jogosítványok országos nyilvántartásába. Módosította ugyanakkor „a járművezetőnek legalább három éve B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie” szövegrészt a következőre: „legalább hároméves járművezetői tapasztalata van”.

Döntőházként a képviselőház megtartotta a tapasztalat kifejezést, viszont egy évvel csökkentette az időtartamot, így a szövegrész végül így módosult: "legalább kétéves járművezetői tapasztalata van". Beadványában Iohannis kifogásolta a „tapasztalat” kifejezés használatát.

„A legalább 2 éves járművezetői tapasztalatra való hivatkozás nem egyértelmű és félreérthető, ami zavart okoz a törvény alkalmazása során. Egy olyan általános kifejezés, mint a „tapasztalat”, sérti a jogszabály minőségi követelményeit” – érvelt az államfő, aki szerint „a tapasztalatot nehéz lesz bizonyítani”.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hétfőn, azaz ma és kedden a szokásos program szerint fogadják az ügyfeleket a belügyminisztérium járművezetői jogosítványokat, forgalmi engedélyeket, útleveleket és személyi igazolványokat kiállító hivatalai – közölte vasárnap a szaktárca. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint május 1. és 6. között szünetel az ügyfélfogadás ezekben a hivatalokban.

Közhír