Elfogadták a védett házak gazdasági-műszaki mutatóit

látványterv
Jóváhagyta a Kolozs Megyei Tanács mai ülésén a fogyatékkal élők számára épülő védett házak gazdasági-műszaki mutatói. A négy családi ház a megyei tanács hatáskörébe tartozó szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság által intézményesített negyven, fogyatékkal élő felnőtt befogadását teszi lehetővé. A védett házak egyhektáros területen Szelicsén, Csürülye községben épülnek.

A szociálpolitikára az RMDSZ kiemelt figyelmet fordít, ezen belül is az egyik fontos terület a fogyatékkal élők integrációjának segítése, esélyegyenlőségük, jogaik védelme és érvényesítése, szüleik, családjaik támogatása. Ezekben az otthonokban a célcsoportba tartozó felnőttek önálló életet élhetnek, számukra biztonságos keretek között. Ez a szülőknek óriási megnyugvást, a terhek átvállalását, míg a fogyatékkal élők számára szabadságot jelent – nyilatkozta Lőrinczi Zoltán RMDSZ-es megyei tanácsos. 

Alin Tise elmondta: a híresztelésekkel ellentétben a védett házakat nem a természetvédelmi területen vagy annak közelében építik meg. Amúgy a házépítést már jóváhagyta a megyei környezetvédelmi hatóság. A terület egykor a csürülyei polgármesteri hivatal tulajdonát képezte, ám a vidéki önkormányzat a Kolozs Megyei Tanácsnak adományozta a védett házak megépítése érdekében. 

A legkorszerűbben felszerelt otthonokban a kedvezményezettek lehetőséget kapnak a mindennapi élet alapvető tevékenységeinek elvégzésére, valamint olyan készségek, képességek elsajátítására, amelyek elősegítik a társadalomba való beilleszkedésüket. 

A beruházás összértéke 19 millió lej. A finanszírozást a Kolozs Megyei Tanács saját költségvetéséből biztosítja, amelyet a kormány majd visszatérít az országos szociális programra kiutalt összegből vagy más forrásból.