Életmentési kísérletben hunyt el Sóvárad polgármestere és lánya

Életmentési kísérletben hunyt el Sóvárad polgármestere és lánya
Sóvárad történetének legnagyobb emberi tragédiájáról számolt be a “Sóváradi lapozgató” helyi közösségi oldal.

A Maros megyei Sóváradon szerda este négy embert emeltek ki egy emésztőgödörből: hárman életüket vesztették, egyikük még életjelt adott és kórházba szállították, másnap azonban ő is elhunyt. Az áldozatok között volt Bíró Csaba sóváradi polgármester és Mónika lánya, akik Dálya Csaba helyi lakoson szerettek volna segíteni, aki rosszul lett egy szennyvízülepítő tartály tisztításánál. Dályát a szomszédja, Jakab Gábor hívta át a tartálya kidugaszolására, majd miután a felszabaduló gázok miatt rosszul lett és elájult, a tartály tulajdonosa segítséget kért az 112-es segélyhívó számon, de riasztotta a polgármestert is, aki a lányával igyekezett a bajbajutott férfin segíteni. Azonban ők is rosszul lettek, ekkor a tulajdonos is leereszkedett a gödörbe, de mind eszméletüket vesztették. A helyszínre érkezett mentőknek csak a tulajdonost sikerült újraéleszteniük, akit a SMURD helikoptere Marosvásárhelyre szállított. A “Sóváradi lapozgató” (a helyi lakosság életéről beszámoló közösségi oldal) tájékoztatása szerint azonban a negyedik áldozat csütörtökön szintén elhunyt.  

Bíró Csaba 2016 óta volt a Maros megyei Sóvárad polgármestere. Lánya, a 32 éves Mónika sikeres vállalkozó volt, egy csecsemő édesanyja. Az RMDSZ közösségi felületein búcsúzott a polgármestertől.

A “Sóváradi lapozgató” így írt búcsúszövegében: “Ha körülnézünk Sóváradon, az ő (Bíró Csaba) keze munkáját látjuk a leaszfaltozott utakon, az újjáépülő óvodán, a megújult kultúrotthonon és megannyi más megvalósításban. Rendre törekedett – és rendet hagyott maga után. Igazi vezetőként és igaz embertársként, életmentés közben távozott. Ennél magasztosabb életbefejezése nem is lehetne egy polgármesternek. Lánya, Mónika nemrég alapított családot s megalkotott egy gyönyörű levendulamezőt, melynek tervezte az avatóünnepségét. A természet és a szépség – azt mondta, ez legyen a két fő eleme az ünnepségnek. Pár hónapos kisfiának mi, hátramaradottak kell elmondjuk, miről álmodott édesanyja… Ő anya volt, de a szüleinek gyermeke is, és egy jó gyermek ösztönösen segíteni próbál szülején, ha annak szüksége van rá. Csabit és Gabit mindannyian úgy ismertük, mint akikre számítanunk lehetett, ha valamiben segítségre volt szükségünk. Tisztelettudó, jó kedélyű embertársaink voltak.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) 2019-ben szervezett riporttábort Szovátán és környékén. A “Sóvidéki arcképek” című kötetben a fiatal sóváradi gazdával, Bíró Mónikával (a fotón) készített interjút Újvári Ildikó, a MÚRE a honlapján az anyag újraközlésével búcsúzik a tragédia áldozatától. A mure.ro cikke itt olvasható: Gazdálkodni, szeretettel 

Borítókép: Bíró Csaba polgármester (fotók: Csiki Zsuzsanna, 2019)