Elérte a 3,7 milliárd lejt a költségvetés hiánya az első kilenc hónapban

Elérte a 3,7 milliárd lejt a költségvetés hiánya az első kilenc hónapban
Elérte a 3,7 milliárd lejt a költségvetés hiánya az első kilenc hónapban, ami a bruttó hazai termék (GDP) 0,4 százalékát jelenti. A bevételek 2 százalékkal elmaradtak a tavalyi év azonos időszakában befolyt összegtől, a kiadások ellenben 4 százalékkal nőttek – közölte a pénzügyminisztérium.

Mint emlékeztetnek, az első nyolc hónap után még 3,1 milliárd lej volt a deficit.

A január–szeptember időszakban a büdzsé bevételei 165,8 milliárd lejre rúgtak – ez a GDP 21,9 százalékát jelenti.

Az Országos Adóhatóság (ANAF) bevételei 0,3 százalékkal meghaladták a költségvetésben rögzített becslést, s megközelítették a 150 milliárd lejt. A tavalyi év első kilenc hónapjában regisztrált összegnél ez 1,8 százalékkal, vagyis 2,61 milliárd lejjel nagyobb.

A társadalombiztosítási hozzájárulások 6,9 százalékkal voltak nagyobbak, mint az előző év azonos időszakában, pedig nőtt a magánnyugdíj-hozzájárulás értéke, és idéntől nem kell tb-t fizetni az állami katonai nyugdíjak után.

Helyi önkormányzati szinten eközben 16,1 bővülést jegyeztek, a tulajdon után fizetett adókból 7,3százalékkal, a különböző javak használata után pedig 4,7 százalékkal fizettek be többet.

A kiadások ugyan 4 százalékkal 169,5 milliárd lejre nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ellenben a GDP-hez viszonyítva ez az érték 0,6 százalékos csökkenést jelent az előző évi adathoz képest.