Elemző: második helyen a karácsonyi költekezés terén

Elemző: második helyen a karácsonyi költekezés terén
A téli ünnepekre költött összegeknek a teljes háztartás bevételeihez viszonyított arányát tekintve Románia Mexikó után a második helyet foglalja el a világon. A romániai lakosok mintegy 280 eurót, tehát a háztartás bevételeinek 31,9 százalékát költik el ilyenkor.

A Ferratum Grup által készített felmérés szerint csak a részt vevő romániaiak 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy előnyben részesíti az online vásárlást, a többiek inkább az üzleteket járják ajándékokat keresve. Ezek közül a legtöbbet, az ünnepi büdzsé 20,9 százalékát ruhára, 19,4 százalékát édességre, 12,7 százalékát pedig játékokra költjük, míg 28 százalék utazásra megy el. Azok romániai lakosok, akik ünnepekkor utaznak, 40 százalékban az AirBnb-t használják.

„Az ajándékvásárlásra költött összeg tulajdonképpen a kapcsolati tőkénkbe történő befektetés. Rendkívüli, a körülményektől függő gazdaság alakul ki ilyenkor, amelynek sajátos szabályai vannak. A kölcsönösség elve alapján ajándékozunk és kapunk ajándékot, ez pedig megerősíti a másokkal ápolt kapcsolatainkat, és stimulálja a fogyasztást. Teljes közösségek mennek bele az ajándékadás- és kapás társadalmi játékába, amelynek szimbolikus töltete is van, de a gazdaságban is kifejti hatását” – magyarázta el Constantin Magdalina gazdasági szakértő.

Bár az emberi civilizáció hajnalán az ajándékozásnak számos jelentése volt, az elemző szerint jelenleg a gazdasági oldal dominál. A fogyasztás megforgatja a gazdasági mutatókat, és a jólétre jellemző statisztikai grafikonokat kreál. „A fogyasztásra alapuló gazdasági növekedés ajándéka nem tarthat örökké. Mi lesz, ha megjön a Mikulás, és visszaveszi az ajándékot?” – fogalmaz Constantin Magdalina.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Európai Unió (EU) országaiban élő csaknem 20 millió gyermek volt kitéve tavaly a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatának; az uniós tagországok közül Romániában volt a legmagasabb az arányuk – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.
Gazdaság