Elégedett a LOT vezetősége

Elégedett a LOT vezetősége
Egy évvel a Kolozsvár–Varsó légi összeköttetés beindítása után a lengyel LOT légitársaság illetékesei tegnap bejelentették: nemsokára heti hat alkalommal indítanak járatot. Közölték azt is, hogy egy év leforgása alatt közel 20 ezer utast szállítottak Erdély fővárosából a lengyelbe. Kubicki Adrian, a cég kommunikációs menedzsere elmondta: minden valószínűség szerint a LOT a leggyorsabban fejlődő légitársaság Európában.

– Míg 2015-ben 4,3 millió utast szállítottunk, addig idénre 6,6 millióra számítunk világszerte. Közép-Kelet-Európában egyetlen olyan légitársaságként működünk, amely Észak-Amerika és Ázsia városaiba is eljuttatja utasait. A varsói várakozási idő minimális – jelentette ki.

A fejlődést illetően elmondta: a kezdeti heti négy Kolozsvár–Varsó járatról júliusban heti 6 járat áll majd az érdeklődők rendelkezésére. Tudatta azt is, hogy az utasok 70 százaléka tovább utazik a lengyel fővárosból az észak-amerikai vagy ázsiai célállomásokra.

A kolozsvári repülőtér tulajdonosa, a Kolozs Megyei Tanács is elégedett a járatok számának növekedésével. Marius Mânzat, a regionális döntéshozó testület alelnöke szerint a fejlődés következtében mindkét félnek nyernivalója van. – Új parkolóhelyeket hozunk létre a repülőtér közvetlen közelében. Ugyanakkor jelenleg is zajlik az új beszállókapuk létrehozása – közölte.

David Ciceo, a repülőtér vezérigazgatója elmondta, hogy a légikikötő nyereséges, és utasforgalma idén elérheti a 3 milliót.  – Tavaly január–március időszakához képest 2017 első három hónapjában 60 százalékkal nőtt az utasforgalom – jelentette be.

A Szabadság arra volt kíváncsi, milyen piaci helyzetre számítanak, mihelyt az Amerikai Egyesült Államok és Kanada eltörli a vízumkötelezettséget a román állampolgárok számára. Mint ismeretes, május elsejétől Kanada könnyítette, de teljesen még nem törölte a vízumkényszert. – Bármennyire furán hangzik, mi is lobbizunk mind az amerikai, mind a kanadai hatóságoknál, hogy a beutazási engedély megszűnjön. A lengyel hatóságokat is arra kértük, vessék latba befolyásukat a két kormány illetékeseinél, hogy ez mihamarabb megtörténjen. A mi üzleti érdekünk is ezt diktálja, hiszen az utasaink számának jelentős növekedésére számíthatnánk – válaszolta Adrian Kubicki.