Egyre több a határról visszafordított kiskorú

A születési bizonyítvány nem úti okmány! – figyelmeztet az országos határrendészet a nyári vakáció közeledtével. A határrendészek vasárnapi közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy csak az elmúlt hónapban körülbelül 150 kiskorút kellett visszafordítaniuk a határról, mert az őket kísérő felnőttek nem tudták bemutatni a törvény által előírt dokumentumokat.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a 2005/248-as törvény értelmében a kiskorú román állampolgárok útlevéllel, illetve (14 év fölött) útlevéllel vagy személyazonossági igazolvánnyal utazhatnak külföldre. A születési bizonyítvány nem minősül úti okmánynak – nyomatékosítja a határrendészet.

A 16 év alatti kiskorúak csak felnőtt kíséretében, a szülők vagy gyám engedélyével léphetik át az ország határait.

Románia részleges schengeni csatlakozásával a repülőtereken és a tengeri kikötőkben már nincs határellenőrzés a román állampolgárokkal szemben. A kiskorúak viszont ugyanolyan okmányokkal utazhatnak a schengeni térségbe a repülőterekről, mint korábban.
 

Szúrópróba szerű ellenőrzések

Annak ellenőrzése érdekében, hogy a romániai kiskorúak és kísérőik rendelkeznek-e a fent említett okmányokkal, a határőrök a repülőtéren szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezhetnek. Ha úgy találják, hogy nem rendelkeznek ezekkel, nem engedik őket elhagyni az országot.

Ha a kiskorú csak egyik szülővel utazik külföldre, a határellenőrzéskor a másik szülő írásbeli beleegyezését kell bemutatni, amennyiben pedig nem szülővel, hanem más felnőtt személlyel utazik, akkor mindkét szülőtől írásbeli hozzájárulás szükséges.

Hogyha a kiskorú saját lakhelyére utazik haza, és ezt okmányokkal tudja bizonyítani, akkor elegendő egy úti okmány (útlevél vagy személyazonossági igazolvány) az utazáshoz. Amennyiben a kiskorú tanulmányi célból, versenyre vagy orvosi célból utazik külföldre, elég az egyik szülő írásbeli beleegyezése, valamint az utazás célját igazoló dokumentum.

A 16 év fölötti kiskorúak felnőtt kísérő nélkül is utazhatnak, ebben az esetben egy érvényes úti okmányt és mindkét szülő írásbeli hozzájárulását kell bemutatniuk. Ha saját lakhelyére utazik haza, s ezt okmányokkal tudja bizonyítani, akkor elegendő egy úti okmány (útlevél vagy személyazonossági igazolvány) az utazáshoz.

A kiskorút kísérő, a szülőktől eltérő felnőtt személyeknek már nem kell papíron bemutatniuk az erkölcsi bizonyítványukat, ezt elektronikus formában ellenőrzi le a határrendészeti alkalmazott.

A kiskorú határátlépéséhez szükséges szülői hozzájárulás a közjegyző által hitelesített dokumentum, amelynek törvény által előírt formája megtalálható a www.politiadefrontiera.ro felületen.

A román határrendészet idén már körülbelül 880 kiskorút fordított vissza a határról, mert szüleik vagy kísérőik nem tudták bemutatni a törvény által megkövetelt dokumentumokat. Az ilyen esetek egyre gyakoribbak a szünidő közeledtével – figyelmeztetnek a hatóságok.