Egyre gyakoribbak a tűzesetek Romániában, a Vaskapunál egy hete ég az erdő

Egyre gyakoribbak a tűzesetek Romániában a fokozódó kánikula miatt, a Vaskapu-szoros természetvédelmi területén pedig már egy hete ég az erdő - derült ki a katasztrófavédelem pénteken kiadott összegzéséből.

Az utóbbi időszakban naponta mintegy 1000 hektárnyi elszáradt növényzet ég le ellenőrizetlenül Romániában. Az utóbbi 24 órában történt 195 tűzeset közül 138-ban tarlótüzeket kellett megfékezniük a tűzoltóknak.

A Konstanca megyei Poarta Albă településen egy idősotthon lakóit evakuálták, mert félő volt, hogy a szomszédos mezőn pusztító tűz átterjed az épületre. A 25 kilogrammos védőfelszerelést viselő 240 tűzoltónak hét óra elteltével sikerült eloltania a tüzet, amely 450 hektáron perzselte fel a növényzetet.

Szatmárnémetiben 18 órányi megfeszített munkával tudták csak megfékezni a lágokat a tűzoltók egy kartonhulladékok tárolására használt csarnoknál. Az oltásban három megye tűzoltói vettek részt, közülük négyet sürgősségi osztályra kellett szállítani, miután elájultak a forróságban.

Nyolcadik napja pusztít a tűz a Vaskapu-szorosban található Szinice (Svinita) természetvédelmi területen, ahol már 250 hektáron égett le a tűlevelű erdő. A meredek, sziklás területet csak gyalogosan, és quadokkal tudja megközelíteni az oltásban részt vevő több mint száz hivatásos és önkéntes tűzoltó. Munkájukat néhány napja a hadsereg két Spartan C-27-es repülőgépe és a belügyminisztérium újonnan beszerzett Black Hawk helikoptere is segítette.

A katasztrófavédelem közleménye szerint a helikopter csütörtökön 73-szor dobott le fordulónként 2 és fél tonna vizet, míg a repülőgépekkel - amelyek háromszor fordultak - alkalmanként 5 darab ezerliteres víztartályt dobtak le az égő erdőre.

A katasztrófavédelem naponta tesz közzé felhívásokat, amelyekben a tarlóégetés tilalmára és a kiszabható súlyos pénzbírságokra figyelmezteti a lakosságot, ugyanakkor arra kéri a kirándulókat, hogy ne gyújtsanak tüzet, és ne dobjanak el sehol égő cigarettát.

Romániában harmadfokú hőségriasztást adott ki a meteorológiai szolgálat szombatra és vasárnapra az ország több mint háromnegyedére, ahol a hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között várhatók. Az előrejelzés szerint a hőség a jövő hét elején tovább fokozódik.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Kisiklott Erdélyben a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat a Brassótól 50 km-re fekvő Kőhalom (Rupea) térségében. Személyi sérülés nem történt – közölte szombaton a román állami vasúttársaság (CFR).
Közhír
Tekintve, hogy az országot sújtó kánikula a hegyvidékre is kiterjed, a hegyimentők azt tanácsolják a turistáknak, hogy kerüljék a napokban a hosszú és megerőltető hegyi túraútvonalakat - tájékoztatott az Agerpes hírügynökség.
Közhír
Az Arad megyei nyomozóhatóságok elfogták a július 5-ei világosi (Şiria) bankautomata-rablás három gyanúsítottját, amikor a határon keresztül megpróbálták elhagyni Romániát. A három férfi egyike egy albán állampolgár – közölte az Agerpres hírügynökség.
Közhír