Egyelőre megmenekültek az összevonástól a kulturális intézmények

Egyelőre megmenekültek az összevonástól a kulturális intézmények
Raluca Turcan kulturális miniszter szombaton közölte, hogy a kulturális intézmények összevonásának határideje 2025. január elseje – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. Turcan kifejtette, „bűnnek” tartaná a kulturális intézmények összevonását a közigazgatásra vonatkozó sablon alapján, ezért kezdeményezte, hogy a folyamat lezárásának határideje 2025. január 1. legyen.

A miniszter ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a kulturális intézmények összevonásával „nevetséges” összegeket fognak megtakarítani. Kifejtette, ha 2024. január elsejéig próbálnák lezárni ezt a folyamatot, azzal „darabokra esne” az ország kultúrája. Ugyanakkor ezt olyan személyek ültetnék gyakorlatba, akiknek nincs rálátása a kulturális intézmények működésére. Példaként említette az adományokból fenntartott vagy a parlament által meghozott jogszabályok alapján működő kulturális intézményeket, illetve azokat, amelyek egyediségét az adja, hogy valamely etnikai csoporttal állnak összefüggésben.

Mint elmondta, a pénzügyminiszterrel és a kormányfővel folytatott tárgyalások során sikerült elérnie, hogy mondjanak le a tervről, és a helyi hatóságok alárendeltségében működő kulturális intézmények finanszírozását a saját bevételük szerinti százalékhoz kötik.

Hozzátette: sikerült elérnie, hogy a kulturális intézmények összevonása elől kivételt képezzenek az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő intézmények. „Azokat a kulturális intézményeket, amelyeket a parlament törvény alapján létesített, vagy amelyek adományokból működnek, vagy a nemzeti identitást erősítik, mentesíteni kell az összevonás alól” – szögezte le a kulturális miniszter.

Raluca Turcan ugyanakkor a Digi24 műsorában azt nyilatkozta, sikerült megegyezniük abban, hogy nem fogják emelni a hozzáadottérték-adót (áfa, TVA) a könyvek, illetve az előadás- és koncertjegyek esetében. Mint fogalmazott, a pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalások során mindezt „kőbe vésték”, hogy ezzel is kultúrafogyasztásra ösztönözzék a lakosságot. Hozzátette: foglalkoztatja, hogy mennyit olvas, illetve milyen mértékben fér hozzá a kultúrához a romániai lakosság, így idén a minisztérium egyik legfontosabb terve az olvasás és a könyvkiadás ösztönzése.

Kép: Facebook