Egy napra művészeti térré változnak Kolozsvár utcái és udvarai

Egy napra művészeti térré változnak Kolozsvár utcái és udvarai
Néhány egyszerű gesztussal a körülményektől függetlenül is szebbé tehetjük a körülöttünk élők napját – ebből a gondolatból kiindulva szervez Art in the Street – Courtyard Edition elnevezéssel ingyenes szabadtéri eseménysorozatot október 17-én, szombaton, Kolozsvár utcáin és udvaraiban a Jazz in the Park fesztiválért is felelős Fapte.

Az utcaművészeti kezdeményezéseket támogató és fejlesztő program lehetőséget kínál a művészetek kedvelőinek, hogy a jelenlegi helyzet ellenére biztonságban vehessenek részt szabadtéri kiállításokon, színházi és zenés előadásokon. A szervezők különös figyelmet fordítottak a helyszínválasztásokra, hiszen belvárosi udvarok válnak színpadokká és galériákká, lehetőséget nyújtva a művészeknek új és egyedi kontextusú önkifejezésre, előadásmódra.

Az érdeklődőket olyan intézmények udvaraira várják, mint a Farkas/Kogălniceanu utcai BBTE Színház- és Film Kar, a Református Kollégium, a Hunyadi/Ștefan cel Mare tér 18 szám alatti épület, a Deák Ferenc/Eroilor utcában a Maidan Alkotóközpont, a Király/I. C. Brătianu utcában a Francia Kulturális Központ és a Puck bábszínház, az Egyetem utcában pedig a TIFF-ház.

A különleges helyszíneken koncertre várja közönségét a Musspell, a Blue Velvet, Mihail, Andrei Petru & Forró Erik, a Satellites, Vizi, Bogdan Vaida zongoraművész és a Kolozsvári Román Opera is. A felnőttek Filip Odangiu és Diana Ioana Licu színészek előadását, a gyerekek Florin Suciu (Magic Puppet) és a Mini Reactor műsorait élvezhetik, valamint Angyalosi Beáta és Liviu Bulea kiállításai is látogathatók. A vizuális kultúra kedvelői a fotós tárlatokat megtekinthetik a Szabók bástyájánál, a Főtéren és a Wesselényi/Ferdinánd király utcában, emellett a Művészeti- és Design Egyetem diákjait a központ különböző pontjain munka közben is megfigyelhetik az érdeklődők.

„Egy esemény, amely élénkíti a várost és megadja annak a különleges pezsgését” – jellemezte programsorozatukat Denisa Dan, az Art in the Street projektmenedzsere, amelynek első kiadását 2016-ban Jazz in the Street néven szervezték meg Kolozsváron, 2018-ban pedig már több mint 17 ezer résztvevőt számláltak. Idén a Daisler Egyesület Mi-e Dor de Tine (Hiányzol) feliratú fényinstallációját a jelenleg a közönség előtt zárva tartó Kolozsvári Román Operára helyezik ki, felhívva a figyelmet ezzel arra a kialakult állapotra, amelyben közönség és előadó egyaránt hiányolja egymást.

Az előadások és koncertek délután 4 és este 8 óra között zajlanak, ezekre keddtől kezdődően lehet a www.entertix.ro oldalon a belépést biztosító nulla lej értékű jegyet foglalni. A foglalás érvényét veszti az előadás kezdete előtt 15 perccel. Azokon az eseményeken, amelyeknek helyszínei belvárosi udvarok, kötelező az egészségügyi előírások betartása, így csak maszkot viselve, kézfertőtlenítést és lázmérést követően lehetséges a részvétel. Az eseménysorozat részletes programja elérhető az Art in the Street Facebook-oldalán.

(Borítókép forrása: Art in the Street)