Egy év legjobb filmjeit ígéri a miskolci CineFest

Egy év legjobb filmjeit ígéri a miskolci CineFest
Idén is várják Miskolcra a nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét szeptember 8–17. között, a 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra. A fesztivál a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek, mint eddig is, a filmes seregszemlén lesz a magyarországi premierje – áll a szervezők közleményében.

„A Nagyjátékfilmes versenyprogramba idén is olyan alkotásokat válogattunk be, amelyekről azt gondoljuk, megmutatják, mi történt a mozgóképes világban az elmúlt egy évben. Lesz formabontó mű, mint például Bruno Dumont a műfajt kvázi megszüntető musicalje, a Jeannette, amely Jeanne D’Arc gyerekkorát mutatja be. Ugyanakkor, például a Loving Vincent című, Van Gogh halálát körüljáró brit–lengyel koprodukció pedig különleges és abból a szempontból is rendhagyó, hogy minden egyes képkockája egy-egy önálló olajfestmény.” – írják a szervezők.

A nagyjátékfilmes versenyprogramba bekerült még Jonas Carpignano rendező második egész estés filmje, A Ciambra című produkció, amely első filmje egyik mellékszereplőjének történetét ismerteti. Az April lánya című mexikói thriller a világ legkegyetlenebb anyukáját mutatja be, az Isten országa egy különleges férfiszerelembe nyújt betekintést, míg a Columbusban az érzelem mindenekfelett győzedelmeskedik.

A Safdie testvérek akciófilmje, a Jólét mozivásznon Robert Pattinson főszereplésével csak a CineFesten lesz látható mielőtt a Netfilexen debütál. Magyar alkotás is versenyez a nemzetközi nagyjátékfilm kategóriában, a Vékés Csaba rendezte A hetedik alabárdos című produkció is meghívást kapott a szekcióba.

A Kitekintő/Open Eye kategóriában olyan alkotásokat mutatnak be, amelyek már bizonyítottak a világ nagy mozgóképes eseményein. Például a svéd Ruben Östlund rendezte A négyzetet, a fergeteges poénokkal megspékelt mű idén megkapta Cannes-ban az Arany Pálmát.

A fesztivált zárja a Kitekintő kategóriába beválogatott, Stephen Frears rendezte Viktória és Abdul című film, amely bemutatja Viktória királynő különleges kapcsolatát indiai szolgálójával. A Norman: egy New York-i fixer mérsékelt tündöklése és tragikus bukása felnőtteknek készült kismese becsületről, barátságról, manipulációról és politikáról, A Felfelé folyik, hátrafelé lejt Julian Barnes díjnyertes regényének adaptációja, itt láthatnak a nézők öngyilkosságot, tiltott szerelmet, és bonyolult érzelmi viszonyokat, Jim Broadbent felejthetetlen alakításával fűszerezve. A Szibériai szerelem különleges dokumentumfilm azt mutatja be, hogy Oroszországnak e részén még most is a család és a gyerek egy nő életének egyetlen célja és értelme, ám ettől a filmtől valahogy mégsem háborodunk fel ezen.

További információk a www.cinefest.hu weboldalon.

(Borítókép: Az Arany Pálma díjas Négyzetet is vetítik a fesztiválon)