EFA – Bejelentették a filmdíjak első idei győzteseit

EFA – Bejelentették a filmdíjak első idei győzteseit
Fény derült az operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, haj & smink, zeneszerző és hangmérnök díjak nyerteseire, olvasható az Európai Filmakadémia (EFA) közleményében.

Az Európai Filmdíjak első idei győzteseit ma hozta nyilvánosságra az akadémia, miután a héttagú zsűri Berlinben meghozta döntését a legjobb operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, haj & smink, zeneszerző és hangmérnök kategóriákban az EFA válogatáslistája, valamint az egyénileg benevezett filmek alapján.A zsűrit az alábbi szakemberek alkották:Benoît Barouh, látványtervező, FranciaországPaco Delgado, jelmeztervező, SpanyolországMartin Gschlacht, operatőr, AusztriaDean Humphreys, hangmérnök, Egyesült KirályságEra Lapid, vágó, IzraelWaldemar Pokromski, sminkes, LengyelországGiuliano Taviani, zeneszerző, Olaszország

Legjobb európai operatőr – Prix Carlo di Palma:Camilla Hjelm KnudsenLand of mineIndoklás: Camilla Hjelm Knudsen feszült operatőri munkája tökéletesen támogatja a film egyedülállóan szuggesztív atmoszféráját. A vizuális nyelv az első pillanattól magával ragadja a nézőt, elmésen bizonyítva, hogy a világítás és a szerkezet hogyan képes hozzájárulni egy film dramaturgiájához és hogyan tudja támogatni a történetet és a karaktereket.Legjobb európai vágó:Anne Østerud & Janus Billeskov Jansen – A kommunaA vágás előbb könnyed és humoros környezetet teremt, majd ezt az ellenőrzés elvesztésének érzésévé változtatja, amikor a hősnő tervei ellene fordulnak. Mindeközben a vágás folyamatosan hangsúlyozza a film lényegét: a mozgásokat egyén és a kommuna között a film minden pillanatában. Legjobb európai látványtervező:Alice NormingtonA szüfrazsettAlice Normington nagy érzékenységgel megalkotott látványterve elkerüli a kor vizuális túlhangsúlyozását és természetes módon láttatja a huszadik század elejének Londonját, megkímélve a nézőt az újjáépítettség terhének súlyától. Legjobb európai jelmeztervező:Stefanie Bieker Land of mineStefanie Bieker egészen elképesztő figyelemmel fordult a részletek felé, ennek köszönhetően a realizmus magas szintjén valósította meg a jelmezeket, amelyek ugyanakkor intenzív lírát visznek a történetbe. Valamennyi karaktert egyénivé alkotott és ezzel elkerülte azt a nehézséget, amelyet az egyenruhák egyhangúsága jelent. A nyilvánvaló harmónia, amely a film képi világáért felelősök között volt, élővé teszi a film valamennyi kockáját. Legjobb európai haj & sminkmester:Barbara Kreuzer  Land of mineA Land of mine szereplőinek sminkje diszkrét, mégis sokat hozzátesz a film dramaturgiájához. A smink és a haj tökéletesen illik a jelmezekhez, kiváló, teljes karaktereket eredményezve. Legjobb európai zeneszerző:Ilya Demutsky The studentA modern, szakrális struktúrájú zene intenzíven fejezi ki a vallási fanatizmus által generált intolerancia spirál megigéző mivoltát.Legjobb európai hangmérnök:Radosław Ochnio 11 minutesA hangok segítik hozzá a nézőt a fő karakterek és aggályaik megértéséhez. A zenével karöltve támogatják a történetet, okosan váltakozva a „való élet” hangjai és a kibontakozó és fokozódó érzelmi és fizikai konfliktusra helyezett fókusz között. A hangmérnöki munka nem fedi fel magát, mégis a film létfontosságú és kiválóan megalkotott része.