Döntött a koalíció az államelnök- és a parlamenti választások időpontjáról - Csoma: Jobb lett volna októberben...n

Mai tanácskozásukon a kormánykoalíció vezetői megállapodtak: az államelnök-választás első fordulóját november 24-én, a második fordulóját pedig december 8-án, míg a parlamenti választásokat december 1-jén tartják.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) közleménye szerint a döntéskor figyelembe vették a többi párt álláspontját is a választások menetrendjével kapcsolatban.

MInt ismeretes, a napokban Marcel Ciolacu miniszterelnök konzultált a parlamenti pártokkal a választások időpontjáról.

Csoma Botond: Legjobb lett volna októberben államelnököt választani

Értékeli az RMDSZ, hogy a koalíció végül úgy döntött, nem vonja össze az államelnök-választást és a parlamenti választásokat, de sokkal jobb lett volna, ha az előbbi időpontját még hamarabb, valamikor októberben jelöli ki, ahogy azt az RMDSZ javasolta – nyilatkozta a Szabadságnak Csoma Botond képviselő, a szövetség szóvivője. Emlékeztetett: az RMDSZ terjesztette elő azt a parlament által elfogadott törvénymódosítást, amelynek értelmében az elnökválasztást nem 30, hanem már 90 nappal az államfő mandátumának lejárta előtt meg lehet szervezni. Ennek alapján rögzítette a koalíció korábban a szeptemberi időpontot, amit aztán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) felrúgott. 

Elmondta: az RMDSZ elvi okokból kezdeményezte az államfő- és a parlamenti választások időpontjának szétválasztását, azért is terjesztették elő a módosítást, és javasolták az októbert. Két különböző hatáskörű, különböző üzenetet tolmácsolni hivatott megmérettetésről van szó, emiatt hosszabbították meg 2003-ban az elnöki mandátumot öt évre. Így az egybeesés elkerülhető, húszévenként azonban ezt másképp kell megoldani.

Csoma Botond szerint üdvözlendő ugyan, hogy az időpontok különböznek, a két kampány nagy része azonban egybeesik, nagy az átfedés. Itt is fennáll annak a veszélye, hogy az egyik elnyomja a másikat, pontosabban az elnöki kampány a parlamentit. 

Az elnökválasztás időpontjának kitolását a liberálisok elégedetten nyugtázhatják. Elnökjelöltjüknek, Nicolae Ciucănak – elméletileg – lesz ideje felzárkózni. A tét kétségtelenül nagy számukra: ha ugyanis nem jut be a második fordulóba, annak negatív kihatása lehet a decemberi parlamenti választásokra, a liberális szavazótábor lelkesedése alábbhagyhat ebben az esetben.