Díszpolgári cím Aranyosgyéres két személyiségének

Nicolae Traian Cornescu néhai nőgyógyász főorvosnak és Diamant Izsónak, az egykori Sodronyipar Rt. néhai alapítójának egyhangúlag posztumusz díszpolgári címet adományozott január 24-i ülésén az aranyosgyéresi városi tanács.

A határozattervezetek kezdeményezője Dorin Nicolae Lojigan polgármester volt, aki hangsúlyozta, hogy Aranyosgyéres adósságot törleszt e két nagyérdemű személyiség díszpolgárrá nyilvánításával, és a múlt erkölcsi hibáit is orvosolni szeretné. 

A 2006-ban elhunyt Cornescu doktor évtizedeken keresztül vezette a helyi Cornel Igna Kórház szülészeti osztályát, és pályafutása alatt, illetve sok esetben nyugdíjas éveiben is, sok ezer gyermeket segített világra. 

Diamant Izsó 1920-ban alapította a később nemzetközileg is hírnevessé vált Sodronyipar Rt.-t, és annak 1940-ig vezérigazgatója volt. A zsidótörvények és a második bécsi döntés miatt 1940 nyarán le kellett mondania tisztségéről. Ettől kezdve csak Kolozsváron élt, az 1930-as évek elején épített házában. 1941-ben áttért református hitre, a nácizmus azonban mégsem kegyelmezett neki. 1945. január 12-én, a budai Maros utcai Chevra Kadisha Kórházban gyilkolta meg őt, feleségével, a kórház alkalmazottjaival és többi betegével, összesen 87 másik személlyel együtt az erdélyi származású Kún András minorita szerzetes által vezetett nyilaskeresztes kommandó. 

Diamant aranyosgyéresi munkássága nemcsak az általa alapított üzemek, hanem a település folyamatos fejlesztésére is döntő mértékben kiterjedt. Lakásokat építtetett a gyár mérnökeinek, technikusainak és munkásainak, klinikát, betegsegélyzőt, klubot, sportlétesítményeket és templomot is. Az ő nevéhez fűződik a csernovici Prutul fémfeldolgozó vállalat és a brăilai hengermű alapítása is.