Digitalizálást szorgalmaz a versenyszféra

Digitalizálást szorgalmaz a versenyszféra
Az Országos Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a közigazgatás digitalizálását maguk a közalkalmazottak szabotálták az elmúlt években, hogy szükség legyen minél több alkalmazottra a közigazgatásban – jelentette ki ma Mihai Daraban.

A kereskedelmi kamara elnöke szerint a közigazgatás digitalizálása továbbra is kényes kérdés, amit az Eurostat is javasol és problémaként említ. A digitalizálásról szervezett egyik konferencián példát is mondott a közigazgatásban tapasztalható anomáliákra. Rámutatott, hogy a belügyhöz tartozó bevándorlási hivatal priuszt kér a vállalkozóktól, és ezt úgy teszi, mintha legalábbis a román ortodox egyházhoz tartozna a hivatal és nem a belügyminisztériumhoz, ahol egy gombnyomásra kiadható a priusz – mondta Daraban ironikusan.

Emellett kitért arra is, hogy a cégbejegyzési hivatalnál szereplő aktív vállalatok száma nem egyezik az adóhivatalhoz pénzügyi mérleget leadó vállalatokéval, és míg hat évvel ezelőtt 140 ezer volt a két nyilvántartás közötti különbség, most már eléri a 280 ezret. Daraban szerint a kamara évek óta jelzi az illetékes hatóságoknak ezt az eltérést, de senki nem csinál semmit olyan körülmények között, hogy két állami intézményről van szó, hiszen a cégbejegyzési hivatal az igazságügyi tárcához tartozik, míg az adóhatóság a pénzügyhöz.

Daraban úgy véli, a versenyszféra elvégezte a feladatát a digitalizálás terén, és egyre nagyobb az igény arra, hogy a versenyszféra egy digitalizált állammal érintkezzen. Meglátása szerint az állam szerkezeti reformját nem lehet tovább halasztani, mert a versenyszféra, főleg a koronavírus-járvány után, képtelen eltartani az állami apparátust, ahol a válság ellenére nem voltak hatékonyság-növelő intézkedések.