Digitális érzékelők a fák gyökerénél?

Digitális érzékelők  a fák gyökerénél?
Milyen digitális jövő előtt áll Kolozsvár? – ezt a kérdést járta körül az a rendezvény, amelyet kedden a ClujHub közösségi munkairoda előadótermében szervezett az Európai Parlament (EP) Romániai Tájékoztató Irodája, „Az EU azért van itt, hogy itt maradjon – Helyi innováció egy digitális Európában” címmel.

Az értekezlet során Ovidiu Câmpeant, a polgármesteri hivatal fejlesztési igazgatóját arról kérdeztük, hogy a polgárokat érintő milyen digitalizálási programok eltervezésén és kivitelezésén dolgozik a közintézmény? Közölte: a közigazgatás szintjén az adófizető polgárok életének megkönnyítését szeretnék elérni. Az ügyintézés tekintetében máris több intézkedést hoztak ebbe az irányba. Ilyen például Antónia, a virtuális hivatalnok, „akinek” a munkája többek között abból áll, hogy a lakosság hatvanféle, az önkormányzat honlapján benyújtható online-kérését továbbítja az illetékes részleg munkatársainak, és e-mailben közli a kérelmezővel az online-kérés iktatószámát.

A városháza fejlesztési igazgatója a tegnapi rendezvényen kijelentette: - Jelenleg a Kolozsvár Okos Város elnevezésű innovációs stratégia frissítésén dolgozunk, hogy világosan lássuk az előttünk álló utat, s megmutatkozzanak a konkrét feladatok és az új projektek kidolgozására és életbe léptetésére vonatkozó elképzelések.  Készülnünk kell arra, hogy kihasználjuk az Európai Unió által 2021-2027 időszakra nyilvánosságra hozandó finanszírozási irányvonalak nyújtotta lehetőségeket. Folytatjuk az „Antónia projektet”, amely kilencven ügyintézési területen nyújt digitális lehetőséget. A közeljövőben elindítjuk a LED (világító dióda – szerk. megj.) alapú közvilágítás bevezetését, amely akár okostelefonról távvezérlési lehetőséget nyújt számunkra. Ugyanakkor olyan digitális nedvességérzékelők felszerelését tervezzük a fák gyökerénél, amelyek világos és azonnali adatokat szolgáltatnak számunkra a város központi közterületein levő növények vízellátási állapotáról. Ily módon jelentősen növeljük a vízfogyasztás hatékonysági indexét. Ezen kívül digitális érzékelőket helyezünk majd el a földbe süllyesztett kukákba is. Miért? Tudni szeretnénk, mikor, mennyire van telítődve a kuka. Ilyen módon hatékonyabbá tesszük a hulladékok összegyűjtését és szállítását.

Hozzátette: az elkövetkező időszakban felmérik a közintézmények, köztük az iskolák energiatakarékossági indexét, az újakba pedig érzékelőket helyeznek el a különböző fogyasztási paraméterek nyomon követésére és hatékonyabbá tételére.  Közölte azt is, hogy még idén létrejöhet a helyi innovációs alap, amelyből a digitális és kreatív iparágak meríthetnek anyagi forrásokat.

 Az értekezleten elhangzott: a digitalizált és globalizált világban Kolozsvár példaértékű, ugyanis itt az önkormányzat, az üzleti világ és a lakosság megértette, hogy az automatizálás szükséges és helyénvaló, nem pedig ördögi dolog. A helyi és országos szintű vállalkozókból, szakemberekből álló résztvevők reményüket fejezték ki, hogy Kolozsvár nem válik saját sikerének túszává, s tovább halad a digitalizálódás útján.

Az erdélyi városok, s különösképpen Kolozsvár azért vált vonzóvá, mert megértették, a digitalizálás segítségével hogyan kell javítani az élet minőségén, miként lehet hatékonyabbá tenni a lakosságot korábban nagyon bosszantó, bizonyos bürokratikus, időigényes folyamatokat – hangzott el a rendezvény értékelésén.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a kolozsvári önkormányzatnak folytatnia kell a digitalizálást.