Davis-kupa: belga és orosz győzelem a nyitányon

Davis-kupa: belga és orosz győzelem a nyitányon
A belga és az orosz válogatott sikerével rajtolt el hétfőn a megújult tenisz Davis-kupa madridi döntője.

A Caja Magica (Varázsdoboz) komplexumban rendezett, 18 csapatos fináléban elsőként a belgák ünnepelhettek, miután Steve Darcis és David Goffin révén mindkét egyest megnyerték a kolumbiaiak ellen, így a páros mérkőzésnek már nem maradt tétje. Hasonlóan alakult az orosz–horvát párharc is, amely Andrej Rubljov és Karen Hacsanov jóvoltából dőlt el már a páros előtt.

Az Olaszország–Kanada találkozót a tengerentúliak 2–1-re megnyerték.

A 20 millió dollár összdíjazású tornán a 12 selejtező győztese mellett az előző évben elődöntős horvát, francia, spanyol és amerikai, valamint a szabadkártyás argentin és brit válogatott indulhat. Hétfőtől csütörtökig hat háromcsapatos csoportban küzdenek a résztvevők, ezekből az első helyezettek mellett a két legjobb második jut tovább. Csütörtök este és pénteken a negyed-, szombaton az elődöntők lesznek, a finálét pedig vasárnap rendezik.

Minden mérkőzés két nyert szettig tart, a válogatottak két egyes és egy párosmeccset játszanak egymással. A négy elődöntős automatikusan résztvevője lesz a 2020-as tornának, míg a két legrosszabb mérleggel záró együttes búcsúzik.

Eredmények, Davis-kupa-döntő, Madrid, 1. forduló:

B-csoport: • Oroszország–Horvátország 3–0 – Andrej Rubljov–Borna Gojo 6:3, 6:3; Karen Hacsanov–Borna Csorics 6:7 (4), 6:4, 6:4; Hacsanov, Rubljov–Ivan Dodig, Nikola Mektics 7:6 (3), 6:4. Spanyolország szabadnapos volt.D-csoport: • Belgium–Kolumbia 2–1 – Steve Darcis–Santiago Giraldo 6:3, 6:2; David Goffin–Daniel Riveros 3:6, 6:3, 6:3; Sander Gille, Joran Vliegen–Juan Sebastián Cabal, Robert Farah 7:6 (5), 4:6, 6:7 (3). Ausztrália szabadnapos volt.F-csoport: • Kanada–Olaszország 2–1 – Vasek Pospisil–Fabio Fognini 7:6 (5), 7:5; Denis Shapovalov–Matteo Berrettini 7:6 (5), 6:7 (3), 7:6 (5); Pospisil, Shapovalov–Berrettini, Fognini 2:6, 6:3, 3:6. Az Egyesült Államok szabadnapos volt.

A Davis-kupa-döntő többi csoportjának beosztása:

A-csoport: Franciaország, Japán, Szerbia;C-csoport: Argentína, Chile, Németország;E-csoport: Kazahsztán, Hollandia, Nagy-Britannia.