Daganatos betegségek túlélőinek találkozója Kolozsváron

Harminckét európai országból 175, daganatos betegséget túlélő fiatal jön el Kolozsvárra augusztus 7-e és 12-e között a Little People Románia és a Youth Cancer Europe által szervezett eseményre. Ez alkalommal ünneplik meg a Daganatos Betegségek Fiatal Túlélői Európai Hálózata (EU-CAYAS-NET) projekt sikerét, amelyet a Horizon Europe keretén belül meghirdetett EU4Health programból finanszíroznak.

A program hozzájárul a daganatos betegségek európai leküzdési tervében vállaltak teljesítéséhez, amely által egyrészt ráirányítják a gyerekek és a fiatalok figyelmét a daganatos betegségek elleni harc fontosságára, másrészt javítják a túlélők életminőségét.

A két civil szervezet tagjai öt napon át megbeszéléseken vesznek részt, amelyek során tájékoztatják őket a betegség kezeléséről, a mentális egészség megőrzéséről, a sokszínűségről, esélyegyenlőségről,  beilleszkedésről, oktatásról, karrier-tanácsadásról, a hosszú távú ápolásról, stb. 

 A túlélőknek lehetőséget biztosítanak az Untold fesztiválon, hogy továbbítsák a túléléssel kapcsolatos üzeneteiket, a támogató közösség fontosságát. Ugyanakkor a találkozó résztvevői üzenhetnek azoknak a szeretteiknek, akik a betegséggel küzdenek, továbbá tájékozódhatnak a két éves EU-CAYAS-NET program sikereiről is.