CURS-felmérés: népszerű a PSD-PNL választási szövetség

Illusztráció
A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választási szövetségére szavaznának a legtöbben az április elsején közölt CURS-felmérés eredményei szerint.

A március 19–28. között végzett közvélemény-kutatás arra mutat rá, hogy az európai parlamenti választásokon közös jelöltlistával induló kormánypártok a szavazati joggal rendelkező állampolgárok voksainak több mint felét szereznék meg.

Arra a kérdésre, hogy melyik pártra vagy választási szövetségre szavaznának a június 9-i európai parlamenti választásokon, a megkérdezettek 53%-a válaszolta, hogy a PSD-PNL szövetségre voksolna. A szavazói preferenciák rangsorában a Mentsétek meg Romániát (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) pártok szövetkezéséből alakult Egyesült Jobboldal Szövetség (AUD) következik 14%-kal. Az AUD-dal holtversenyben áll az ultranacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), ugyanúgy 14%-kal.

A CURS-felmérés szerint a szélsőjobboldali SOS Románia párt (melynek a közelmúltban tagja lett a parlamenti botrányairól elhíresült Diana Şoşoacă szenátor) valamint az RMDSZ 5–5 százalékot kapna a az európai parlamenti választásokon.

Az önkormányzati választások esetében a PSD vezetne, ugyanis a megkérdezettek 35 százaléka nyilatkozta, hogy szociáldemokrata jelöltlistára szavazna. A rangsorban a második a PNL, amely a helyhatósági választásokon a voksok 21 százalékát szerezné meg. A harmadik helyezést megosztva kapná az AUR és az AUD, a leadott szavazatok 13–13 százalékával. Az RMDSZ az országszerte leadott szavazatok 5 százalékát szerezné meg, a többi pártok nem érnék el a választási küszöböt.

A CURS-felmérést 1067 személyből álló mintán végezték, a hibahatár +/-3 százalékos.