Csökkent a véradók száma

Felhívást intézett a véradókhoz a Kolozsvári Vérközpont, mivel a nyári szabadságok miatt jelentősen csökkent a véradók száma.

„A kórházaknak folyamatosan szükségük van A+, A-, 0-, B- és AB- vércsoportú illetve RH-faktorú vérre. Várjuk a fenti vércsoporttal rendelkezőket. A véradás hétköznapon 7,30–13,30 óra között történik. A B+ típusú vérből elegendő mennyiségünk van, ezért arra kérjük az ilyennel rendelkezőket, hogy ne most jöjjenek vért adni. A zsúfoltság elkerülése végett a véradók iratkozzanak fel a Donorium.ro vagy a BlooDoChallenge honlapon. Felkérjük a véradókat, hogy a véradás előtt legalább másfél liter vizet igyanak, és könnyű reggelit fogyasszanak” – olvasható a Kolozsvári Vérközpont közleményében. 

Mint ismeretes, az önkéntes véradók 2024. január 1-jétől 280 lejes élelmiszerutalványban részesülnek, szemben a korábbi 67 lejes értékűvel, ezenkívül bizonyos véranalíziseket ingyen végeztethetnek el, továbbá részesülnek egy fizetett szabadnapban és 50%-os kedvezményben a kolozsvári tömegközlekedési  járműveken.