Csökkent a román gazdasággal szembeni bizalom indexe

A CFA Románia szerint júliusban az előző hónaphoz képest 0,2 ponttal csökkent és jelenleg 52 ponton áll a 0-tól 100-ig terjedő skálán a román gazdasággal szembeni bizalom indexe.

A befektetési szakértőket tömörítő szervezet havonta felmérést készít a pénzügyi elemzők körében Románia gazdaságának egyéves távlatairól.

Legfrissebb felmérésük szerint a válaszadóik átlagban 4,43 százalékos inflációt jósolnak a következő 12 hónapra. Mintegy 47 százalékuk az infláció mérséklődésére, 41 százalék a mutató stagnálására számít a következő egy évben.

Az elemzők 82 százaléka szerint a lej gyengülni fog az euróval szemben a következő 12 hónapban, a szakértők fél év múlva átlagban 5,0258 lejes, egy év múlva 5,1062 lejes euróárfolyammal számolnak.

A CFA Románia legfrissebb jelentésében 7,1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal és 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A felmérésben részt vevők ugyanakkor úgy becsülik, hogy a GDP 54 százalékára nő az államadósság a következő 12 hónapban.

A megkérdezett pénzügyi elemzők több mint fele (59 százaléka) a városi lakóingatlanok árának stagnálására, 29 százalékuk az árak csökkenésére számít a következő egy évben. A felmérésben részt vevők 59 százaléka szerint jelenleg túlértékeltek az ingatlanok, 41 százalék szerint reális szinten vannak az árak.