Csillogó szemű gyermekeket nevelni a jövőnek az új györgyfalvi óvodában

Csillogó szemű gyermekeket nevelni a jövőnek az új györgyfalvi óvodában
Igazi közösségi összefogás, egy kitartó pap, lelkes és önfeláldozó óvónők, állhatatos szülők, egy eltökélt vállalkozó és természetesen egy jó lehetőség kellett ahhoz, hogy a györgyfalvi óvoda épülete mindössze hat hónap alatt teljesen megújulhasson. Az óvodaépület felújításának ötlete 2017 júniusában fogalmazódott meg a helyi óvónőkben és Fábián László helyi plébánosban, az ötlethez magyar állami támogatást kaptak, ám a kivitelezés másfél évnyi huzavonával kezdődött, míg az építési engedélyeket sikerült kiváltani. Idén március 21-én kezdték el a régi épületet lebontani, s mindössze fél évvel később, szeptember 25-én át is adták az újat, amelyet majd a györgyfalvi óvodások töltenek meg élettel, kacagással. „Büszkeség tölti el szívünket, mert igazi értéket teremthettünk, és ma ezt az értéket átadhatjuk a gyerekeinknek”, fogalmazott tegnap, az épületátadási ünnepségen Fábián László plébános.

„Amikor 2017. június 10-én először megfogalmazódott bennünk, hogy a gyermekeink igenis megérdemelnek egy új óvodát, tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, de ugyanakkor tudtuk azt is, hogy egy óvoda megálmodása és felépítése olyan cél, amiért érdemes összefogni, hiszen ha nincs gyerek, nem lesz jövője ennek a nemzetnek”, fogalmazott Fábián László györgyfalvi plébános tegnap délben, a felújított györgyfalvi óvodának az átadásán. A plébános az ünnepségen a felújítás rövid történetét is felvázolta, mesélt buktatókról, de a közösség erejéről is. Kiemelte: ahhoz, hogy fél év alatt elkészülhessen az épület, szükségük volt egy jó vállalkozóra, de a szülőkre és óvónőkre is, akik minden nap meleg étellel várták a munkásokat.

Fábián László a minőségi óvodai oktatás fontosságáról is beszélt, kiemelve, hogy az óvoda az intézményes tanítás első lépcsője, amely nagymértékben megszabja a gyermek gondolkodását, személyiségét. „Az óvodáskori éveknek meghatározó szerepe van abban, hogy kiegyensúlyozott, boldog, csillogószemű gyerekeket nevelhessünk a jövő számára”, fogalmazott. „Györgyfalva gyermekeinek szükségük volt egy olyan helyre, ahol biztonságban nevelkedhetnek, ahol az önfeledt játéké és a nevetése lehet a főszerep. Egy olyan helyre, ahol egyszerűen szép gyermekkoruk lehet, ahol egyszerűen jó gyermeknek lenni”, tette hozzá.

Az óvodafelújítás Magyarország kormányának támogatásával, a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében valósult meg. A telek és a most lebontott régi óvoda, amelynek helyére az új épületet emelték, az erdőfeleki községi önkormányzat, vagyis a román állam tulajdona, csak az építkezés idejére adták át a katolikus egyháznak.

Az avatóünnepségen a magyar kormányt Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja képviselte. Az államtitkár közölte, a magyar kormány 2010 óta hangsúlyosan figyel a határon túli magyarokra, arra, hogy megteremtse számukra a lehetőséget a „megmaradásra és helyben maradásra”. Ezért a külhoni gyermekekre is kiemelten figyelnek, az elmúlt 9 évben csak Erdélyben és Partiumban 64 új óvodát építettek és további 367-et újítottak fel. „Mi csak a lehetőséget tudjuk megadni a helyieknek, nekik viszont élniük kell ezzel a lehetőséggel”, hangsúlyozta ugyanakkor az államtitkár.

Soltész Miklós azt is kiemelte, hogy a magyarországi befektetéseknek számos pozitív hozadéka van Románia számára, mind társadalmi, mind gazdasági szinten. Mint mondta, ezek a befektetések hozzájárulnak ahhoz, hogy a romániai magyarok hazájukban próbáljanak boldogulni és ne vándoroljanak ki Nyugat-Európába.

Az eseményen felszólalt továbbá Kedves Imre, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye gazdasági igazgatója, Costea Gabriel Victor, a község polgármestere, Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes, valamint Giurgiu Mariana Corina, a györgyfalvi iskola igazgatója, akik mindannyian köszönetet mondtak az óvodáért és az óvodai oktatás fontosságát emelték ki.

Az ünnepségen a Györgyfalvi Általános Iskola közössége köszönő oklevelet adott át azoknak, akik segítették az új óvoda felépülését, a helyi közösség elismerésében a plébános, Ambrus Csaba vállalkozó, valamint Tóth Tímea és Tóth Emese óvónők részesültek. A közösség a támogatók hozzájárulását is megköszönte, kis ajándékcsomagot adott át Soltész Miklósnak, Mile Lajosnak és Kedves Imrének.

Az új épületet Kémenes Lóránt Zoltán, a Kolozs-Dobokai Főesperesi Kerület főesperese áldotta meg. Az ünnepséget követően a jelenlevő világi és egyházi elöljáróknak Fábián László plébános mutatta meg az új épületet, majd kíváncsi és rendkívül türelmetlen gyermekek, szülők és pedagógusok vették birtokukba az új óvodát.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség szeptember első hetében dönt arról, hogy engedélyezi-e Györgyfalván a második magyar óvodai csoportot. Mivel a falu óvodájába a 2017–2018-as tanévre 38 óvodás korú magyar gyermeket írattak be, ezen felül még 12 gyermek 2018-ban tölti majd be a 3. évet, a szülők írásban kérvényezték többek közt a Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen a második magyar óvodai csoport beindítását.
Közhír