Johannis ragaszkodik a feddhetetlenségi feltételekhez (Folyamatosan frissítve)

Dragnea és Tăriceanu visszautasította Johannist,

Johannis ragaszkodik a feddhetetlenségi feltételekhez (Folyamatosan frissítve)
Klaus Johannis államfő megerősítette kedden, hogy ragaszkodik októberben nyilvánosságra hozott feddhetetlenségi feltételeihez, miszerint Romániában nem fog kormányalakítási megbízást kapni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus.

Felfüggesztéssel fenyegeti Johannist a PSD, ha nem Dragneát jelöli kormányfőnek

Az államfő feddhetetlenségre vonatkozó üzenete a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) szól. Liviu Dragnea pártelnököt, akit a szociáldemokraták szerint leginkább megillet a kormányfői tisztség, áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-ben tartott, az akkori államfő leváltásáról szóló népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Klaus Johannis leszögezte, ő az, aki a leendő kormányfőt jelölni fogja. „Több ízben is tárgyalni fogok azzal a személlyel, akit a kormányfői tisztségre jelölök, hogy minél tisztábban lássam, milyen tervei, elképzelései vannak leendő kabinetjéről” – mondta. Johannis hozzátette: éppen azért beszélt a feddhetetlenségi feltételekről a választások előtt, hogy "ne legyen vita erről" a voksolás után.

Egy 2001-ből származó törvény is előírja, hogy a bukaresti kormány tagjainak ne legyen priuszuk. Újságírói kérdésre válaszolva Johannis tisztázta: a törvény esetleges megváltoztatását "másodlagos" kérdésnek tartja, a maga részéről akkor sem fog eltekinteni a miniszterelnök-jelölttel szemben megkövetelt feddhetetlenségi feltételeitől, ha a parlament időközben elhárítja Dragnea kormányfő-jelöltségének törvényi akadályát.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a PSD körüli parlamenti többség esetleg felfüggeszti őt hivatalából, az államfő azt válaszolta: nem fél semmilyen törvényes politikai lépéstől. „Úgy hiszem, hogy végül mindenki megnyugszik, leszáll két lábbal a földre, hogy megalakíthassuk a kormányt” – fejtette ki.

A parlamenti választások után tartott első sajtóértekezletén Johannis bejelentette, hogy a kormányalakítás előkészítése érdekében szerdára konzultációra hívja a parlamenti mandátumhoz jutott pártokat.Elsőként a Szociáldemokrata Párt (PSD) érkezik majd a Cotroceni-palotába. A hivatalos tájékoztatás szerint a PSD vezetőit szerdán 10 órára várják az államfői palotába. Őket a Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttsége váltja 11 órakor, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőit 12 órára, a Liberálisok és Demokraták Szövetséget (ALDE) pedig 13 órára hívták.

A konzultáció délután folytatódik: 16 órára várják az RMDSZ küldöttségét, 17 órára a Népi Mozgalom Pártot (PMP), 18 órakor pedig a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának képviselői érkeznek.

A PSD és az ALDE nem megy a Cotroceni-be

Nem fogadja el Klaus Johannis meghívását Liviu Dragnea, a PSD holnap nem képviselteti magát a Cotroceni palotában kezdődő konzultációkon. „Nem jelenhetünk meg olyan megbeszélésen, amelynek összehívása az Alkotmány félreértelmezésén alapszik. Nagyon furcsa az is, hogy parlamenten kívüli pártok is kaptak meghívást. Márpedig a szociáldemokraták tiszteletben tartják az Alkotmányt. Hogy menjünk oda, amíg a parlament nem igazolja a képviselők és szenátorok mandátumait, ahogy az különben a konzultációk megkezdésének körülményeire vonatkozó paragrafusban is szerepel? Hova is menjünk, hiszen még a választások hivatalos eredményeit sem tették közzé? – méltatlankodott Dragnea.

A kormányalakítási konzultációk megkezdését a választás hivatalos végeredményének közzététele előtt a PSD elleni támadásként értékelik a szociáldemokraták. Dragnea ugyanis többször is jelezte, hogy csak az új parlament alakuló ülése után készül kormányalakítási tárgyalásokra menni az államfőhöz.

Az egyeztetések időzítésének azért van jelentősége, mert az alkotmány szerint az elnöknek csak akkor kell minden frakciót kormányalakítási tárgyalásra hívnia, ha egyik párt sem szerzi meg a parlamenti mandátumok több mint ötven százalékát. Ha viszont van olyan frakció, amelynek egyedül is többsége van, akkor az államfő csak azzal a párttal konzultálhat kormányalakításról, és nem teheti meg, hogy más pártból jelöl miniszterelnököt.

A PSD még reménykedik abban, hogy pártja a maradék szavazatok elosztása révén, vagy a más pártok jelöltjeként mandátumhoz jutó törvényhozók átcsábításával átlépheti az 50 százalékot a parlament jövő héten esedékes megalakulásáig, és így erősebb tárgyalási pozícióval a kezében járulhat az államfő elé.

Utólag a Calin Popescu Tariceanu vezette ALDE is bejelentette: a szociáldemokratákhoz hasonlóan nem megy el Cotroceni-be, a Johannis kezdeményezte konzultéciókra.

Csaknem végleges eredményeket közölt a választási bizottság

Az újabb adatsor szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi jelöltlistáira a választók 45,50 százaléka, szenátusi listáira pedig 45,71 százalékuk szavazott, míg a Călin Popescu Tăriceanu-féle ALDE a parlament két háza vonatkozásában 5,62, illetve 6,00 százalékot ért el.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,04/20,42 százalékon áll, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8,83/8,88 százalékot ért el. Továbbra is átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Traian Băsescu vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amely 5,34/5,64 százalékon áll.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részeredménye kéttized-százalékpontot romlott a hétfő délutáni részeredményhez képest. A legújabb hivatalos adatsorban az RMDSZ képviselőházi jelöltlistája 6,19, míg szenátusi listája 6,25 százalékos támogatottsággal szerepel.

A vasárnapi parlamenti választások hivatalos végeredményét az esetleges óvások elbírálása után csütörtökön vagy pénteken teszi közzé a Központi Választási Bizottság (BEC).

Egyre több a diplomás és a fiatal a PSD szavazói között

Több mítosz foszlott szét a december 11-i választások után – nyilatkozta Dan Jurcan szociológus, az IRES közvélemény-kutató intézet munkatársa. A szakember szerint a választási opciók sorra cáfolták meg az addigi sztereotípiákat, legalábbis ami a Szociáldemokrata Pártra (PSD-re) szavazó személyeket illeti. Az előző választásokon ugyanis a PSD-re főleg a vidéki és a középfokú végzettséggel rendelkező személyek szavaztak. Most azonban a városlakók fele is a PSD-listára adta le szavazatát. A felmérés szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők több mint fele gondolta meg magát az elmúlt időszakban, és a PSD-re szavazott, nem pedig arra a pártra, amelyre korábban. 

– A december 11-i választásokon tapasztalt tendenciák között vannak újdonságok is. A PSD-re szavazók 23,24 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és sok fiatal is azt nyilatkozta, hogy erre a pártra szavazott.  A 25-34 év közötti választók fele-fele arányban szavaztak a PSD-re és a PNL-re. A felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek szavazata pedig egyformán oszlik meg a PSD, a PNL és az USR között. Eddig az volt a szokásos, hogy a PNL-re szavazó állampolgár profilja nagymértékben különbözik a PSD-re szavazókétól. A nyugdíjasok, a munkanélküliek és a háztartásbeliek jelentős része is a PSD-re szavazott. A közvélemény-kutatások arra is fényt derítettek, hogy a Liviu Dragnea által vezetett párt első helyen van a munkahellyel rendelkező lakosok körében is.  A PNL az idei helyhatósági választásokon 30 százalékot ért el, most pedig csak 21 százalékot. A hiányzó 10 százalékból három százalék pártolt át a PSD-hez – magyarázta Dan Jurcan szociológus.