Csaknem 700 külföldit toloncoltak ki Romániából az első félévben

Fokozta az illegális migráció megelőzésére és megfékezésére irányuló fellépését a román bevándorlási hivatal (IGI), amely csaknem 700 törvénysértésen tetten ért külföldit toloncolt ki az év első hat hónapjában.

A szerdán közzétett féléves tevékenységi jelentés szerint az idegenrendészeti ügyekben illetékes román hatóság több mint 1500 ellenőrzést hajtott végre, amelyek során 1684 külföldi állampolgár jogszerűtlen romániai tartózkodását állapította meg. Az IGI felügyelői több mint 6500 szabálysértési bírságot róttak ki.

Az első félévben 698 külföldit toloncoltak ki rendőri kísérettel az ország területéről, 499-et pedig előzetesen őrizetbe is helyeztek az IGI zárt befogadó központjaiban.

Az első félévben 1312 külföldi kért menedéket Romániától, kérelmüket a hatályos törvények alapján fogják elbírálni - közölte az idegenrendészeti hatóság.

Másfelől az IGI 61 637 ideiglenes tartózkodási engedélyt bocsátott ki, "elősegítve a törvényesen érkező külföldiek beilleszkedését" - írta féléves jelentésében a román bevándorlási hivatal.