Csak néhány helyen adhatók le a lejárt gyógyszerek

Kolozsváron a városi kórházban működik gyűjtőközpont

Nem árt időnként leellenőrizni az otthoni gyógyszerek szavatosságát FOTÓ: FREEPIK
Bár tavaly ősztől törvény írja elő, hogy 2024-től a kórházaknak át kell venniük a lakosságtól a lejárt szavatosságú gyógyszereket, eddig csak néhány kórház tett eleget ennek a törvényes előírásnak, azaz csak néhány egészségügyi intézményben hoztak létre gyógyszergyűjtő központokat. A vonatkozó jogszabály célja az, hogy ezáltal csökkentsék a víz és a talaj szennyezettségét, ugyanis a vízbe vagy talajba bekerülő gyógyszeripari termékek környezetszennyezőek. Az előírás szerint a kórházaknak már ki kellett volna alakítaniuk olyan helyiségeket, ahova begyűjthetik a lejárt szavatosságú gyógyszereket, mégpedig úgy, hogy a lakosság könnyen hozzáférhessen a gyűjtőpontokhoz. Azokon a településeken, ahol nincs kórház, az orvosi rendelők környékén kell elhelyezni a gyógyszeres tartályokat. Kolozsváron egyelőre csak a volt Clujana (most városi) kórházban veszik át a lejárt szavatosságú gyógyszereket.

Tavaly ősszel fogadták el a törvényt, ami előírja, hogy mind az állami, mind a magán egészségügyi intézményeknek át kell venniük a lejárt szavatosságú gyógyszereket. A jogszabály célja az, hogy ezáltal csökkentsék a víz és a talaj szennyezettségét, ugyanis a vízbe vagy talajba bekerülő gyógyszeripari termékek környezetszennyezőek. A szakemberek már találtak a vízben paracetamolra, epilepszia és diabétesz kezelésére használt gyógyszerekre utaló nyomokat. 

A tavalyi törvény elfogadása előtt a lejárt szavatosságú gyógyszereket a gyógyszertárakba és a drogériákba vihették vissza a lakosok, de a gyógyszertárakat nem kötelezték úgynevezett gyűjtőpontok létrehozására. A kórházaknak most viszont olyan helyiségeket kell kialakítaniuk, ahova begyűjthetik a lejárt szavatosságú gyógyszereket, mégpedig úgy, hogy az állampolgárok könnyen hozzáférhessenek a gyűjtőpontokhoz. Az eddigi információik szerint nem minden kórházban veszik át a lejárt szavatosságú gyógyszereket, mert még nem alakították ki az ehhez szükséges helyiséget. Ezért a lakosoknak azt javasolják, mielőtt a lejárt gyógyszereikkel útra kelnének, nézzék meg a kórházak honlapját, hátha ott kapnak információkat arról, hogy az illető egészségügyi intézményben átveszik-e az orvosságokat. Azokon a településeken – községekben és falvakban – ahol nincs kórház, az orvosi rendelők környékén kell elhelyezni olyan tartályokat, amelyekbe a lejárt orvosságokat gyűjthetik. 

A lejárt gyógyszerek átvételére vonatkozó, tavaly októberben kihirdetett törvény szerint a kórházaknak átadott lejárt szavatosságú gyógyszerek átvételével és elraktározásával kapcsolatos költségeket állami költségvetésből, pontosabban az egészségügyi minisztérium költségvetéséből fedezik.

Idén áprilisban jelentek meg azok a módszertani előírások, amelyek a lejárt szavatosságú gyógyszerek miatt keletkezett hulladék kezelését írják elő. Ebből kiderül, hogy a kórházak maguk állapíthatják meg a gyógyszerek begyűjtésének órarendjét, azaz a hét bármelyik napjára, bármilyen időintervallumban időzíthetik azt. A tartályokat a kórház udvarán vagy külön helyiségben az őrző-védő személyzet által felügyelt helyszínen kell elhelyezni. A lakosságtól begyűjtött gyógyszereket külön kell kezelni, nem pedig a kórházi el nem használt vagy lejárt szavatosságú gyógyszerekkel közösen. A leadott gyógyszereket külön kategóriákba osztják, így a tablettákat karton- vagy műanyag tartályokba lehet elhelyezni, amelyekbe előzőleg műanyag zsákot tettek a folyadék kiszivárgásának megelőzésére. Ugyanakkor a tartályoknak olyan zárral kell rendelkezniük, amely megakadályozza az orvosságok kivételét. A folyékony halmazállapotú gyógyszereket, amelyeket üvegben vagy fecskendőben tárolnak, más tartályba gyűjtik, a nyomás alatti csomagolásoknak pedig szintén külön tartályt kell biztosítani. Ez utóbbiakat nem lehet elégetni. A tartályok címkéjén szerepelnie kell a gyógyszer típusának, illetve származási helyének (lakossági vagy kórházi orvosság), veszélyességi fokának, valamint a gyűjtőtartály kapacitásának. Miután a gyógyszeres tartályok megteltek, azokat lepecsételik, hogy megelőzzék a gyógyszerek kivételét. A gyógyszergyűjtő helyiségekben jól látható helyen ki kell függeszteni, hogy melyik gyógyszert melyik tartályba kell helyezni, továbbá figyelmeztetni kell a lakosságot a gyógyszerek nem megfelelően történő kidobásának veszélyeire, és az ezzel kapcsolatos környezetszennyezésre. 

A gyógyszerekkel teli tartályokat szakcégek szállítják el olyan létesítményekbe, ahol elégethetik. A nyomás alatti csomagolásokban tárolt gyógyszeripari termékek esetében a megsemmisítés előtt a nyomást szüntetik meg. A kórházak kötelesek alkalmazottat kijelölni a lakossági lejárt szavatosságú gyógyszerek figyelemmel követésére. A lejárt és begyűjtött gyógyszerek mennyiségét be kell vezetniük a kórház gyógyszer-nyilvántartásába, illetve továbbítaniuk kell a megyei egészségügyi igazgatóságokhoz. 

A volt Clujana (most városi) kórházban a lejárt szavatosságú gyógyszerek csütörtökön 12–14 óra között adhatók le a Bőrgyár/Tăbăcarilor utca 11. szám alatti D épületben, a tudakozó mellett.