Csak a lakások egyötödére kötöttek biztosítást

Országosan ötből négy romániai lakás nincs biztosítva természeti katasztrófák ellen, miközben a lakosság közel 70 százaléka mérsékelt vagy magas szeizmikus kockázatú térségben él - számolt be ma a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).

A szervezet az 1500 halálos áldozattal járó 1977. március 4-i földrengés 47-ik évfordulóján tette közzé ezeket az adatokat.

Az UNSAR emlékeztetett arra, hogy egy felmérés szerint a romániaiak több mint fele félti földrengéstől vagy tűzesettől az otthonát, ennek ellenére csak a lakások 20 százaléka van biztosítva természeti katasztrófák ellen, és ez az arány jóval kisebb a 65 százalékos uniós átlagnál.

A közlemény szerint a múlt év első kilenc hónapjában a biztosítótársaságok több mint 119,2 millió lej értékű kárigényt fizettek ki a lakásbiztosítási szerződések alapján, ami 61 százalékos növekedést jelent a 2022-es év azonos időszakában kifizetett 74,1 millió lejhez képest.

Az Országos Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva az UNSAR közölte azt is, hogy a lakosság 70 százaléka, mintegy 14 millió romániai él mérsékelt vagy magas szeizmikus kockázatú régióban. Ha pedig most következne be az 1977-eshez hasonló erejű földrengés, 7-11 milliárd eurós közvetlen kár keletkezne, a gazdasági veszteség pedig meghaladná a 25 milliárd eurót.

„Mivel mintegy 7,6 millió otthon nincs védve az előre nem látható eseményekkel szemben, a lakások természeti katasztrófa elleni biztosításának kétségtelenül országos prioritássá kell válnia, de minden egyes román állampolgár egyéni felelősségévé is” - idézte a közlemény Alexandru Ciuncant, az UNSAR vezérigazgatóját.

(Fotó: Kiss Olivér)