Cristi Puiu új filmje a San Sebastián-i fesztivál fődíjáért versenyez

Cristi Puiu új filmje a San Sebastián-i fesztivál fődíjáért versenyez
Szeptember 22. és 30. között 71. alkalommal szervezik meg a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivált, amelynek fődíjáért idén Cristi Puiu MMXX című új filmje is versenybe száll – adta hírül a Filmtett erdélyi filmes portál. Az alkotást első alkalommal az idei 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, azaz a kolozsvári TIFF-en láthatta a közönség – telt házas vetítésen –, nemzetközi premierje pedig a spanyolországi San Sebastiánban lesz.

A Sieranevada (2016) és a Malmkrog (2020) rendezőjének alkotása hat másik filmmel együtt indul a fesztivál Arany Kagyló nevű fődíjáért a hivatalos versenyprogramban. A Filmtett az MMXX kapcsán úgy fogalmaz: Puiu többszereplős drámával állt elő, amelynek középpontjában egy fiatal pszichológus, annak páciense, testvére, férje és egy szervezett bűnözéssel foglalkozó nyomozó sztorija áll.

Jelenet Cristi Puiu filmjéből. Forrás: Facebook/MMXX by Cristi Puiu

A San Sebastián-i fesztivál fődíjáért induló további alkotások a következők: All Dirt Roads Taste Of Salt (r. Raven Jackson), Ex-husbands (r. Noah Pritzker), The Practice (r. Martín Rejtman), Red Island (r. Robin Campillo), Puan (r. María Alché és Benjamín Naishtat), A Silence (r. Joachim Lafosse).

A San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál a cannes-i, a berlini és a velencei mellett az egyik legjelentősebb A-kategóriás filmszemle. A fesztivált először 1953. szeptember 21. és 27. között rendezték meg, első két évében pedig csak spanyol filmek vehettek részt a szemlén, 1955-től vált nemzetközivé.

További részletek a fesztiválról és annak idei programjáról a www.sansebastianfestival.com honlapon böngészhetők.

Borítókép: Képkockák a fődíjért versengő filmekből. Forrás: Facebook/Festival de San Sebastián