Com’ON Kolozsvár ‘22: november közepéig zajlanak az események

Com’ON Kolozsvár ‘22: november közepéig zajlanak az események
Spagettiből épített torony a gyerekeknek szóló kísérletezős műhelyen, filozófia a legkisebbeknek CritiCat cicával, középiskolás diákok által készített falfestmény és városnézés a fogyatékkal élőknek, elsősegélynyújtásról, stresszről, zaklatásról vagy akár háborúról szóló workshopok. Ez csupán néhány példa abból a több tucatnyi kezdeményezésből, amelyekkel a fiatalok jelentkeztek a Com’ON Kolozsvár ’22 részvételi folyamatra, és amelyek ebben az időszakban valósulnak meg.

Az események előkészítése és lebonyolítása augusztus 1-jén kezdődött és november 20-ig tart. Ezeket a városban vagy az online térben szervezik, és minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót.

„Itt történik körülöttünk – november végéig városunk a Com’ON Kolozsváron résztvevő fiatalok színtere, ahol azokat a menő kezdeményezéseket valósítják meg, amelyek elnyerték a kolozsváriak szívét a szavazáskor. Akár fiatal vagy, akár idős, gyermek vagy felnőtt, akár művész vagy a technológia szerelmese, akár a környezetvédelem vagy a kincskeresés érdekel, legalább egy kezdeményezés biztosan tetszeni fog. Üdítő érzés, hogy ennyi kezdeményező, aktív ember vesz körül. A kolozsvári fiatalok ismét megmutatják, mire képesek, ha támogatást kapnak" – mondta Larisa Dumitroaea, projektmenedzser.

A kolozsváriaknak szóló tevékenységek közül néhányat augusztus eleje óta már megszerveztek. A fiatalok pszichológusokkal együttműködve szerveztek konferenciát a stresszről, a Voltaj Akadémia udvarán falfestményt készítettek a zene világának elemeivel, és elsősegélynyújtó tanfolyamot tartottak a Căsuța Bucuriei Gyermekotthonban élő gyerekeknek és tinédzsereknek.

A kicsiket is megszólította számos esemény. A kezdeményező csoportok kísérletező-tudományos foglalkozást szerveztek számukra, ahol a gyerekek spagettitornyot építettek és láthatatlan tintával írt kódot fejtettek meg. A Filozófia Klubban a macskadetektív-filozófus CritiCat segítségével többet tudhattak meg arról, hogy mi a valóság, az igazság, a hazugság vagy az álhír. A gyerekeknek szánt tevékenységek tematizálták az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust és a zaklatás témakörét is. A művészet, a történetmesélés és a színjátszás segítségével elmélyítették a kapott információkat és arról is szó volt, hogy mit tehetnek ők ilyen esetekben. 

A fogyatékkal élők is élvezhették a Com’ON Kolozsvár ’22 kezdeményezéseit: az egészséges résztvevőkkel együtt bejárták és megismerték Kolozsvárt, miközben a nem fogyatékkal élők gyakorolhatták, hogyan tudnak segíteni kerekesszékes társaiknak.      

 „A Com'ON Kolozsváron való részvételünkről pozitív élményeink vannak. Mindig azt éreztük, hogy van kitől kérdeznünk, amit nagyon fontosnak tartottam, mert elég sok kérdésünk volt a költségvetésről és egyebekről. De jó tapasztalat volt számunkra, és azt hiszem, a jövőben más projektekkel is jelentkeznék" – mondta Melnic Iarina, diák, a Communitatea 156 tagja, a VA projekt koordinátora, egyike azoknak, akik a Voltaj Akadémia udvarán lévő falfestményt készítették.

November végéig a kolozsváriak pedagógiai konferencián, 3D nyomtatásos újrahasznosító workshopon vehetnek részt és különböző kávézókban mély beszélgetéseket elindító kártyajátékokat találhatnak, vért adhatnak, vagy többet megtudhatnak az őssejtadományozásról, részt vehetnek egy jótékonysági terepfutáson, pantomim és jelnyelvi foglalkozásokon is.

A 103 fiatalból álló 22 csoport által javasolt 35 kezdeményezést november 20-ig valósítják meg a városban és online. A tevékenységek célja a jobb és egészségesebb élet elősegítése. 

https://www.comoncluj.ro/ oldalon bővebben lehet olvasni azokról a kezdeményezésekről, amelyeket az önkormányzat és a Román Kereskedelmi Bank (BCR) anyagilag támogat legtöbb 4500 lej értékben. A kezdeményezéseket a Com'ON Cluj-Napoca Facebook-, illetve az Instagram-oldalon követhetik.

Borítókép: Facebook