Cluj Pride: LGBTQ+ felvonulás Kolozsváron (FOTÓRIPORTTAL)

Pride
Az LGBTQ+ közösség jogainak tiszteletben tartásáért felvonuló tüntetők a jellegzetes, szivárványos zászlókkal. Fotó: Rohonyi D. Iván

Felvonulást szervezett az LGBTQ+ közösség szombaton Kolozsváron. Az eseményen a helyi román sajtó szerint pár ezer fő vett részt. Az LGBTQ+ közösség jogainak tiszteletben tartásáért felvonuló tüntetők szivárványos zászlókat lengettek, és szeretetre, a gyűlölködés beszüntetésée buzdító bannereket emeltek a magasba. 

A menet a Főtérről indult, majd több belvárosi utcán végighaladva, ugyanoda tért vissza.
A főtéri színpadon több szónok is felszólalt, köztük egy azonos nemű pár, akik az LGBTQ+ közösséggel szembeni toleranciára kérték az embereket, illetve jogaik elismerésére. 

„Azért gyűltünk itt össze, hogy – újra – kérjük a jogokat, amelyeket még nem kaptunk meg, a törvény előtti egyenlőséget, és tiszteletet a társadalomtól, amelyben élünk”, nyilatkozta a helyi román sajtónak a szervező ACCEPT Egyesület egyik képviselője. Egy másik így fogalmazott: „egyértelmű üzenetünk a hatóságoknak: a LGBTQ+ családokat el kell ismerni, és védeni kell – Kolozsváron és Románia-szerte is”.

Két órával a Pride-felvonulást követően a kolozsvári Identitás Közösség Egyesület (Comunitatea Identitară Cluj) ellentüntetést szervezett, Családokért hívószóval szervezett a Bocskai (Avram Iancu) téren.

*** Rohonyi D. Iván fotóriportja IDE KATTINTVA tekinthető meg.