Ciucă: az ukrán előrenyomulás csapás Oroszország imázsára

Az ukrán erőknek Oroszországba való betörését a szenátus elnöki tisztségét betöltő Nicolae Ciucă is kommentálta vasárnap egy Facebook-bejegyzésében.

A politikus, aki – mint ismert – tartalékos tábornok, és közösségi oldalán azt írta: „meglepetés-elemek” minden háborúban vannak. Ugyanakkor, az ukrán csapatoknak orosz területre való behatolása nyomán a közvélemény megítélése kétségkívül sokat változott az orosz-ukrán háború alakulásáról.

Ciucă szerint egyelőre nem tudni, milyen stratégiai céljai vannak az ukrán fél váratlan taktikai lépésének, és – mint írta –, nem fog spekulációkba bocsátkozni. Mindamellett, az elmúlt napok ukrán offenzívája Ciucă szerint rámutat néhány fontos dologra: egyrészt arra, hogy az ukrán erők folyamatosan nyomulnak előre orosz területen, az orosz hadsereg pedig a jelek szerint nem képes megfelelő viszontválaszra. „Ez önmagában véve is csapás Oroszország imázsára, ugyanakkor megingatja a hadsereg morálját és a lakosságnak a jelenlegi vezetésbe vetett bizalmát”, véli a tartalékos tábornok.

Másodsorban, az ukrán betörés azt is tanúsítja, hogy az ukrán katonai tervező struktúrák és titkosszolgálatok figyelemre méltó teljesítményt értek el: képesek voltak megtervezni és megvalósítani egy ilyen támadó akciót anélkül, hogy bármilyen információ vagy szándék nyilvánosságra került volna.

Végül, Ciucă szerint az ukrán előrenyomulás rámutat arra is, hogy a nyugati haditechnikai eszközök valóban előnyt jelentenek a terepen, és lehetővé teszik az ukránok számára, hogy olyan megoldásokat alkalmazzanak, amelyekre senki nem számított. „Mindent egybevetve, az offenzíva üzenete Putyin elnöknek egyértelmű: ha külföldön háborút indítasz, ne lepődj meg, ha a háború végül a házad tájékára is elér. Sajnos a diktátorok csak egyetlen nyelven értenek: az erő nyelvén”, zárja megállapításait Ciucă.