Ciolacu: a legnagyobb tét az ország újraiparosítása

Bemutatta programját a szociáldemokrata elnökjelölt

Ciolacu úgy érzi, végre igazságot szolgáltattak a nyugdíjasoknak
A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökjelöltje, Marcel Ciolacu miniszterelnök vasárnap mutatta be programját, amelyben a következő öt évre 155 milliárd eurós állami beruházási tervet javasol olyan területeken, mint az infrastruktúra, az oktatás, az egészségügy, a technológia, a mezőgazdaság és a versenyképes ipar.

Ciolacu azt mondta, Románia történelmi esély előtt áll, a következő öt évben az Európai Unió tizedik gazdasági hatalmává nőheti ki magát. Mélyreható átalakulást javasolt, áttérést az importalapú fogyasztáson alapuló gazdaságról egy olyan gazdaságra, amely az ipari beruházások, a hazai termelés és az export révén növekszik. Ennek érdekében Ciolacu egy 155 milliárd eurós állami beruházási tervet indítványoz a következő öt évre olyan területeken, mint az infrastruktúra, az oktatás, az egészségügy, a technológia, a mezőgazdaság és a versenyképes iparágak.

„A legnagyobb tét az ország újraiparosítása. Az évi több mint 10 milliárd eurós ipari beruházásokkal képesek leszünk az országban előállítani mindazt, ami a nemzetgazdaság számára elengedhetetlen. Modern és versenyképes újraiparosítást javasolok, amelyben az állami tőke ösztönzi a privát szakmai szaktudást és az innovációt” - mondta Ciolacu.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az utóbbi 20 évben 17 kormánya volt Romániának, és ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy az országnak kiszámíthatóságra és stabilitásra van szüksége.

„Ma három világos és határozott üzenettel állok a romáiaiak elé: van egy tervem Románia számára, van egy politikai hitvallásom és egy erkölcsi elkötelezettségem. Románia elnöke egyben a hadsereg főparancsnoka is, és ő képviseli az országot a nemzetközi kapcsolatokban. Úgy gondolom, hogy a következő öt év létfontosságú Románia fejlődése szempontjából, ezért a gazdaság megerősítése érdekében valódi partnerséget javasolok az elnök és a kormány között. Ott leszek, ahol az embereknek szükségük van rám” - ígérte Ciolacu.

Kifejtette, országos terve öt alapvető célkitűzésre épül, ezek: a jövedelmek és a vásárlóerő növelése, az ország újraiparosítása, az autópályák befejezése, esélyegyenlőség az oktatásban és az egészségügyben, és a diaszpórában élő románok tiszteletben tartása. A terv olyan kérdésekkel is foglalkozik, mint a fiatalok kábítószerrel szembeni védelme és a demográfiai hanyatlás megállítása.

Ciolacu beszélt a külföldön dolgozó román állampolgárok hazaköltözésének kilátásairól is. Azt mondta, nem elég, hogy ezek az emberek a külföldihez hasonló fizetést kapjanak itthon, hanem életkörülményeiknek, az utaknak, kórházaknak és iskoláknak is el kell érniük a befogadó ország szintjét.

„Végre igazságot szolgáltattunk 3,8 millió nyugdíjasnak. Ez a második hónap, hogy a nyugdíjasok megemelt nyugdíjat kaptak. És továbbra is emelni fogjuk, mert ezek a keményen dolgozó emberek megérdemlik a tiszteletünket! Ugyanakkor 2025. január elsejétől az európai minimálbérhez fogunk igazodni. Bruttó 800 eurós jövedelemről van szó 1,4 millió munkavállaló számára. És szeretném csökkenteni az adóterheket az alacsony és közepes jövedelműek számára, hogy az embereknek több pénzük maradjon a családjukra” - mondta Ciolacu.

A hadsereg fejlesztése nem jelenti a kötelező sorkatonaság bevezetését

Közölte: amennyiben államelnökké választják, minden energiáját arra fogja használni, hogy az ország békében és nyugalomban fejlődhessen. Ugyanakkor a hadsereget is fejleszteni fogja és befektetéseket eszközöl a védelmi iparban, mivel erre szükség van – tette hozzá. Hangsúlyozta: a hadsereg fejlesztése nem jelenti a kötelező sorkatonaság bevezetését.

Aláhúzta: Romániát nem fogják behúzni semmilyen háborúba, a NATO-tagság és az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség száz százalékban garantálja az ország biztonságát. Arra is felhívta a figyelmet: Ukrajna támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy Románia békéje biztosított legyen.

„Nem akarunk új szomszédokat a keleti határon. Tovább támogatjuk Ukrajna függetlenségét és szuveranitását” – idézte a PSD politikusát az Agerpres. A további célok között említette az Egyesült Államokkal kötött partnerség bővítését, és hogy az európai közösség megbízható tagjaként Románia hangja jobban hallatszódjon az uniós döntéshozatalban.

Marcel Ciolacu nagy eredménynek nevezte, hogy Romániának alelnöke van az Európai Bizottságban, és azt ígérte, hogy év végéig megvalósul a teljeskörű schengeni csatlakozás, továbbá a román állampolgárok jövőre vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

Megválasztása esetén továbbra is „különleges” figyelmet szentelne a Moldovával való kapcsolattartásnak, támogatva Maia Sandu államfőt és kormányát, mivel ők a garancia az ország Európa-párti irányultságára - mondta.