Ciolacu: a kormánykoalíció végigviszi mandátumát

A kormánykoalíció a látszólagos nézeteltérések ellenére végigviszi mandátumát, és karácsonyra beiktatják az új kormányt – jelentette ki pénteken Marcel Ciolacu kormányfő Szucsáván. A miniszterelnök közölte: a november végén, illetve december elején tartandó romániai parlamenti és államelnök-választás után, december 23. körül iktatják be az új kormányt – derül ki az Agerpres hírügynökség tudósításából.

A kormányfő hangsúlyozta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta kormánykoalíció végigviszi mandátumát, bár látszólag sok a nézeteltérés a két politikai alakulat között. A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy a választási kampány közeledtével egyre több az egymásnak szánt kritika közte és a PNL elnöke, Nicolae Ciucă között.

„Romániának politikai stabilitásra van szüksége, és ezt mi felvállaltuk” – jelentette ki Ciolacu. Rámutatott: politikai szempontból érthető, hogy a két pártnak nem közösek az érdekei, hiszen ezúttal külön méretnek meg a választásokon. 

Felidézte, az európai parlamenti választásokon kiderült, hogy mekkora potenciál van a közös indulásban. A PSD a parlamenti választásokon is közös listát szeretett volna, de a PNL önállóan akart szerepelni, amit tiszteletben tartanak – mondta Ciolacu.

Mint ismert, az elnökválasztás első fordulóját november 24-én tartják, és amennyiben egyetlen jelölt sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, december 8-án második fordulót tartanak a két legjobb eredményt elért elnökjelölt részvételével. A két forduló között, december 1-jén – Románia nemzeti ünnepén – tartják a parlamenti választásokat.

Az eddigi közvélemény-kutatások eredményei alapján az államfő-választáson a független Mircea Geoană volt NATO-főtitkár mellett várhatóan a PSD vagy a PNL elnöke jut be a második fordulóba.