Ciolacu Kolozsváron: megoldást kell találni a metró-projektre

Reményét fejezte ki Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy mihamarabb megtalálják a legjobb megoldást annak érdekében, hogy a kolozsvári metró-projekt mégiscsak megvalósuljon – erről a politikus nyilatkozott szombati kolozsvári látogatása alkalmával.

„Magam is aggódom a kolozsvári metró sorsa miatt. Köztudott, hogy a finanszírozás amúgy is részleges volt, csak 300 millió euró származott volna az Országos Helyreállítási Programból (PNRR), miközben a beruházás 2,2 milliárd euró. Mindenképpen kellett volna tehát más forrásokat is keresni a projekthez” - mondta Ciolacu. Hozzátette: figyelmeztették a kolozsvári önkormányzatot, hogy gondok merültek fel a licit körül, amelyekből Emil Boc polgármester levonhatta volna a következtetéseket, de nem így történt”. 

 

Ciolacu Kolozsváron: megoldást kell találni a metró-projektre

 

Arra a kérdésre, mégis hogyan sikerült elveszíteni a kolozsvári metró beruházásának finanszírozására remélt 300 millió eurót a PNRR-ből, Marcel Ciolacu azt mondta: a pályázati eljárás során felmerültek bizonyos problémákat. Van egy jelentés a Számvevőszék mellett működő ellenőrző hatóság részéről, és egy jelentés a Számvevőszéktől is, amelyeket figyelembe kellett volna venni a kolozsváriaknak.

„ Arra köteleznek, hogy a hitel 10 százalékát vágjuk le, én pedig nem szeretek vitatkozni. De ahelyett, hogy megtorpantunk volna, párbeszédet kezdeményeztünk, hogy megoldást találjunk, és szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy fogunk is találn.” – tette hozzá erélyesen.

Jövő szeptemberre kész lehet a Mesterséges Intelligencia Kutatóintézet 

Marcel Ciolacu ellátogatott az épülő kolozsvári Mesterséges Intelligencia Kutatóintézethez, amelyről úgy vélekedett: hamarosan európai szintű elitközponttá válik. 

 „Meglátogattam a Kolozsvári Műszaki Egyetem (UCTN) által létrehozott új Mesterséges Intelligencia Kutatóintézet építkezési helyszínét, ahol 350 kutató, doktorandusz és mesteris hallgató fog dolgozni, a beruházás több mint 125 millió lej volt. A tavaly ősszel elkezdett építkezésen gyors ütemben haladnak a munkálatok, úgy tűnik, tudják tartani a 2025 szeptemberi befejezési határidőt” - írta Ciolacu a Facebookon.

A kormányfő szerint, ha ez a kutatóintézet felépül, Kolozsvár a mesterséges intelligencia országos központjává válik, az egyetem pedig a Volkswagen, a Bosch, az Emerson vagy a Continental óriáscégek mellett olyan további nagyvállalatokkal tud majd együttműködni, mint például az amerikai Lockheed Martin. 

„Ez a biztos útja Románia fejlődésének, kihasználva az új technológiák minden előnyét és az itteni fiatalok kivételes tehetségét!” - tette hozzá. 

„Csúcs ez az elektromos autó!” 

Marcel Ciolacu az AROBS Transilvania Software kolozsvári informatikai vállalatnál is megfordult, ahol szabályosan lenyűgözték a látottak, mindenekelőtt a „made in Cluj” elektromos autó.  „Anyám, de gyönyörű!” - kiáltott fel a kormányfő, majd ő maga is kipróbálta a prototípust.

„Ez a 100 százalékban romániai technológiai csoda felveszi a versenyt a világ bármely hasonló modelljével. És amit Voicu Oprean és csapata megmutatott nekem a drónoktól a követő szoftverekig, az világszinten is csúcsteljesítménynek számít. Büszke vagyok arra, hogy Romániában is vannak ilyen vállalatok, a PSD támogatni fogja az összes helyi informatikai vállalatot, hogy mindannyian kivehessék  részüket az állam informatikai infrastruktúrájának digitalizálását célzó programokban. Ez vezet a modern, hatékony és jól teljesítő Románia felé” - mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök a körbejárta a sportcsarnok melletti terményvásárt is, elbeszélgetett a helyi termelőkkel, és friss almalevet kortyolgatott.