Ciolacu: halad az OECD-csatlakozás folyamata

Románia előrelépést tett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozás folyamatában, és a jelenlegi ütemet tartani fogja – jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A kormányfő a Románia OECD-csatlakozásával foglalkozó tárcaközi bizottság idei harmadik ülésén elnökölt, amelyen a csatlakozási folyamatban részt vevő valamennyi érintett intézmény képviselői részt vettek, írja az Agerpres hírügynökség.

A kormány közleménye szerint a tanácskozás célja a Románia OECD-csatlakozásának előmozdításához szükséges intézményi erőfeszítések összehangolása volt, különös tekintettel 2024 második felének és 2025 elejének teendőire.

Az ülésen Marcel Ciolacu tájékoztatott a csatlakozási folyamat fontosabb fejleményeiről, emlékeztetve arra, hogy az OECD-bizottságokban tartott értékeléseket követően Romániának eddig öt véleményezést sikerült megszereznie a tervezett 26-ból.

A kormányfő felszólította az illetékes intézményeket, hogy tartsák szem előtt az év végéig tervezett több mint húsz értékelést olyan területeken, mint a fogyasztóvédelem, szociális ügyek, kereskedelem, mezőgazdaság, beruházás, digitális politikák, felelős üzleti magatartás, oktatás, szabályozási politikák, halászat, magánnyugdíjak, egészségügy. Mint ismert, Románia 2022 januárjában lett OECD-tagjelölt ország.

„Iohannis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket” 

Ugyanakkor, Marcel Ciolacu csütörtökön a Hotnews hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy Klaus Iohannis Románia elnökeként nem váltotta be a hozzá fűzött reményeit. „Ezt fenntartások nélkül kijelentem, akkor is ha megharagszik” – fogalmazott Ciolacu arra a felvetésre, hogy vélhetőleg kiváltotta államfő haragját azzal, hogy a parlamenti választásokon való indulását lehetővé tevő választási törvénytervezet ellen foglalt állást.

Arra a kérdésre, hogy ő maga államelnökként meg tud-e majd felelni a saját elvárásainak, Ciolacu igennel felelt. Hozzáfűzte, tanult a Klaus Iohannis, a Traian Băsescu és a Ion Iliescu hibáiból, és az általuk képviselt szemléletet idejétmúltnak látja.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint ki volt Románia legjobb államfője, Ciolacu azt mondta, mindenkiről van véleménye. Név szerint Emil Constantinescut említette, aki szerinte „történelmet írhatott volna.” Az ország gazdasága szempontjából pedig Adrian Năstase volt a leghatékonyabb miniszterelnök - vélekedett Marcel Ciolacu.