Ciceo: nem fizetésképtelen a kolozsvári repülőtér

Megváltak a nyugdíjat fizetéssel halmozó alkalmazottaktól is

Ciceo: nem fizetésképtelen a kolozsvári repülőtér
Újabb fejezetéhez érkezett a Kolozs Megyei Tanács elnöke és a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója közötti konfliktus: Alin Tişe arról tájékoztatta megyei döntéshozó testület tagjait, hogy a légikikötő fizetésképtelen. A tegnapi online sajtótájékoztatón viszont David Ciceo kijelentette: hamis alapon nyugvó lejáratási kampányról van szó.

Mint ismertes, néhány nappal ezelőtt Alin Tişe körlevelet írt a megyei tanács tagjainak, amelyben arról tájékoztatta őket, hogy a hatáskörébe tartozó nemzetközi repülőtér tartozásai miatt végrehajtási eljárást indítanak a megyei döntéshozó testület ellen. A tanácselnök azt is írta, hogy a repülőtér fizetésképtelenné vált, így a garantáló intézménynek, azaz a Kolozs Megyei Tanácsnak kell kifizetnie az összeget.

„A Kolozs Megyei Tanácsnak nincs költségvetése fedezni a repülőtér által 2014-ben felvett kölcsön visszafizetését. Amennyiben a megyei fórum végrehajtási eljárás alá kerül, személyesen fogjuk felelősségre vonni azokat, akik megszavazták, hogy a repülőtér kölcsönt vehessen fel” – írta a megyei tanácsosoknak Alin Tişe.

Ezzel szemben David Ciceo azt állítja: szó sincs fizetésképtelenségről. – A repülőgép és utasforgalom valóban drasztikusan visszaesett: múlt év azonos hónapjához viszonyítva márciusban 57 százalékos csökkenést könyveltünk el, és áprilisban 94 százalékos visszaesést tapasztalunk. A repülőtér hosszú távon érintett. A helyzet súlyosbodását előrelátva azonnali intézkedéseket foganatosítottunk: kényszerszabadságra küldtünk 220 alkalmazottat, felbontottuk a szerződést a biztonsági céggel, az reptér őrzését 40 alkalmazottunk végzi. Befagyasztottuk a beszerzéseket és befektetéseket, s a megyei tanácstól csupán azt a törvényes lehetőséget kértük, hagyják jóvá a törlesztőrészletek kifizetésének halasztását. Mintegy 3 millió lejről van szó – nyilatkozta az online sajtótájékoztatón a reptérigazgató.

Tudatta azt is, hogy a költségcsökkentés egyik pillérét annak a 18 alkalmazottnak az elbocsátása képezte, akik nyugdíjban is részesültek. – Ősztől fellendülésre számítunk, sorra fizetnek a légitársaságok is, rendben leszünk. Jelenleg mintegy 100 alkalmazottat foglalkoztatunk – mondta Ciceo.