CFR 1907 és FTC: nem sikerült a visszavágó visszavágója az EL-ben

CFR 1907 és FTC: nem sikerült a visszavágó visszavágója az EL-ben
A Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata 2–0 (1–0) arányú vereséget szenvedett Glasgowban, a Celtic otthonában. A Razgrad Ludogorec 3–0-s győzelmet aratott a Ferencváros vendégeként a labdarúgó Európa Liga csoportküzdelmeinek csütörtöki második fordulójában.

Az E-csoportban rendezett találkozón a skót bajnok a francia Odsonne Edouard (20. perc) és a norvég Mohamed Elyounoussi (59. perc) góljaival nyert.

A Neil Lennon edzette Celtic visszavágott a 4–3-as vereségért és az összesítésben 5–4-es búcsúztatásért a Bajnokok Ligájától.

A mérkőzés a francia Christopher Jullien helyzeteivel kezdődött, de Giedrius Arlauskis a 11. és 12. percben is menteni tudott. A 20. percben már jött a gól is, Boli Bolingoli beadott, Mateo Susics lemaradt róla, Odsonne Edouard pedig a hálóba fejelt (1–0). Bolingoli külsővel rúgott kapura a 23. percben, majd három perc múlva a CFR is betalált, de a német Daniel Siebert vitatható lesállás miatt nem adta meg a gólt – Deac beívelése után Mario Rondón lövését védte a kapus, Kevin Boli pedig a hálóba juttatta a labdát. A házigazdák növelhették volna az előnyt, de Edouard (35. perc) lövésénél Andrei Burcă mentett, Bolingoli próbálkozását pedig megfogta a litván kapus.

Fordulás után viszont a Celtic az első helyzetét értékesítette Mohamed Elyounoussi egy megpattanó lövést juttatott a hálóba (2–0). Deac jutott még gólhelyzetbe, de védett Fraser Forster (64. perc), többre azonban ezúttal nem tellett a vasutasoktól. A skótok viszont még négy lehetőséget szalasztottak el James Forrest (66. perc), Ryan Christie (79. és 81. perc), továbbá ismét Edouard (85. perc) révén.

A Celtic ezzel vezeti a csoportot négy ponttal, a CFR pedig a harmadik, mivel az olasz SS Lazio 0–1-es hátrányból legyőzte a francia Stade Rennes-t.

Október 24-én Celtic–Lazio és Rennes–CFR meccset rendeznek.

Dan Petrescu csapata: Giedrius Arlauskis – Mateo Susics, Andrei Burcă, Kevin Boli, Mario Camora – Mihai Bordeianu, Luis Aurélio (57. perc Juan Emmanuel Cúlio), Damjan Djokovics (81. perc Cătălin Golofca) – Ciprian Deac, Mario Rondón (70. perc Adrian Păun), Billel-Abdel Omrani.

Végeredmény: • Celtic Glasgow (skót)–Kolozsvári CFR 1907 2–0 (gól: Odsonne Edouard – 20. és Mohamed Elyounoussi – 59. perc).

Az E-csoport további eredménye: •  SS Lazio (olasz)–Stade Rennes (francia) 2–1. Az állás: 1. Celtic 4 pont, 2. Lazio 3 (3–3), 3. Kv. CFR 1907 3 (2–3), 4. Rennes 1.

A budapesti Groupama Arénában 16 163 néző előtt a vendégek 37 másodperc elteltével szereztek vezetést Jody Lukoki góljával, majd a 40. percben Rafael Forster óriási szabadrúgással duplázta meg az előnyt. A bolgár együttes Dragoş Grigore kiállítása miatt a 43. percben emberhátrányba került, ennek ellenére a Razgrad Ludogorec a 64. percben Forster második találatával eldöntötte az összecsapást. A találkozót a lengyel Bartosz Frankowski vezette.

Az ukrán Szerhij Rebrov vezetőedző csapata a vereséget követően egy pontjával harmadik helyen áll a négyesben, az október 24-i harmadik fordulóban pedig a pont nélkül sereghajtó CSZKA Moszkva vendége lesz.

A két együttes nyáron már találkozott egymással, a magyar bajnokcsapat júliusban a Bajnokok Ligája selejtezőjében meglepetést okozott azzal, hogy az első fordulóban először hazai pályán 2–1-re, aztán pedig idegenben 3–2-re legyőzte a nála magasabban jegyzett bolgár riválisát. A Ferencváros 5419 nap elteltével játszott újra saját közönsége előtt főtáblás európai kupamérkőzést. A második számú európai kupasorozat csoportküzdelmeit a Ferencváros az Espanyol barcelonai otthonában elért 1–1-es döntetlennel kezdte, míg a Sztanyiszlav Gencsev edzette Ludogorec otthon ütötte ki 5–1-re a CSZKA Moszkvát.

Első ferencvárosiként Dibusz ért bele a labdába a meccsen, a válogatott hálóőrnek viszont 37 másodperc után a hálóból kellett kiszednie a játékszert egy rendkívül formás támadás végén: a bal oldalon egy gyönyörű akció futott végig, Nedjalkov jobb külsővel tökéletesen adott be, Lukoki pedig a tehetetlen Dibusz mellett hat méterről, kapásból a hálóba belsőzött (0–1).

A zöld-fehérek kapusa két ziccer védésével tartotta meccsben csapatát, miközben a támadók játékából hiányzott a kreativitás és a lendület. A vendégek öt perccel a félidő vége előtt Rafael Forster bődületes szabadrúgásgóljával megduplázták előnyüket (0–2), viszont emberhátrányba kerültek a második sárga lapját begyűjtő Grigore kiállítása miatt.

A fordulás után a Ferencváros vette át az irányítást, az első helyzetre tíz percet kellett várni, ekkor Nguen lövését védte a vendégek kapusa, Isael pedig a kipattanót „kihagyhatatlannak” tűnő helyről hagyta ki. Néhány pillanattal később újra Nguen harcolt ki magának egy lehetőséget, de Iliev ezúttal is hárított. A találkozó aztán a 64. percben eldőlt, a vendégek gyakorlatilag először jöttek át a zöld-fehérek térfelére, és egy szöglet után Rafael Forster második gólját szerezte (0–3).

A hajrában a Ferencváros már csak a szépítés reményében támadott, de végül a becsületgól sem jött össze.

Az FTC összeállítása: Dibusz Dénes – Lovrencsics, Blazics, Frimpong, Heister – Sigér (73. perc Szihnyevics), Haratyin – Zubkov (79. perc Varga Roland), Nguen Tokmac, Isael – Boli (73. perc Skvarka).

A már említett Grigore mellett, aki két sárga lap után még egy félidőt sem játszhatott végig, a román idegenlégiósok közül a válogatott csatár, Claudiu Keserü végigjátszotta a meccset, Cosmin Moţi pedig a félidőben állt be.

Európa Liga, H-csoport, 2. forduló: • Ferencvárosi Torna Club–PFC Razgrad Ludogorec (bolgár) 0–3 (gólszerzők: Lukoki Jody – 1., továbbá Rafael Forster 2 – 40. és 64. perc; kiállítva: Dragoş Grigore – 43. perc, Ludogorec) • CSZKA Moszkva (orosz)–Espanyol Barcelona (spanyol) 0–2. A csoport állása: 1. Ludogorec 6, 2. Espanyol 4, 3. FTC 1, 4. CSZKA Moszkva 0.

Holman Dávid csapata, a Slovan Pozsony/Bratislava 2–2-es döntetlent játszott a portugál SC Braga otthonában. A magyar válogatott középpályás kezdő volt a pozsonyiaknál, majd a 68. percben lecserélték. A házigazdák kétszer is vezetést szereztek, de a Slovan előbb az első félidő hosszabbításában egy büntető utáni kipattanó labda értékesítésével, majd a 87. percben egy öngóllal egyenlített.

Gól nélküli döntetlent hozott az FC Lugano–Dinamó Kijev magyar érdekeltségű rangadó a második fordulóban. A svájci csapatban Vécsei Bálint végigjátszotta a találkozót, Holender Filipet a 78. percben cserélték be, míg Kecskés Ákos nem jutott szóhoz, a túloldalon pedig Kádár Tamás végig a pályán töltötte a meccset.

A luxemburgi Dudelange és az azeri Krabah/Qarabag mérkőzése a 36. percben félbeszakadt, és körülbelül negyed óráig állt a játék, mert valaki egy drónt röptetett a pálya felé, amelyről Hegyi-Karabah Köztársaság zászlaja lógott. A keresztény szakadár örmények ellenőrzése alatt álló azerbajdzsáni beékelődés miatt kitört háborúban mintegy 30 ezer ember halt meg. A találkozót végül 4–1-re a Qarabag nyerte.

Eredmények, Európa Liga, csoportkör, 2. forduló:

A-csoport: • FC Sevilla (spanyol)–APOEL Nicosia (ciprusi) 1–0 • F91 Dudelange (luxemburgi)–Karabah/Qarabag (azeri) 1–4. A csoport állása: 1. Sevilla 6 pont, 2. Qarabag 3 (4–4), 3. Dudelange 3 (5–7), 4. APOEL 0.B-csoport: • Malmö FF (svéd)–FC Koppenhága (dán) 1–1 • FC Lugano (svájci)–Dinamó Kijev (ukrán) 0–0. Az állás: 1. Koppenhága 4 pont (2–1), 2. Kijev 4 (1–0), 3. Malmö 1 (1–2), 4. Lugano 1 (0–1).C-csoport: • Trabzonspor (török)–FC Bázel (svájci) 2–2 • FK Krasznodar (orosz)–Getafé (spanyol) 1–2. Az állás: 1. Getafé 6 pont, 2. Bázel 4, 3. Trabzonspor 1, 4. Krasznodar 0.D-csoport: • Sporting Lisszabon (portugál)–LASK Linz (osztrák) 2–1 • Rosenborg Trondheim BK (norvég)–PSV Eindhoven (holland) 1–4. Az állás: 1. PSV 6 pont, 2. Sporting 3 (4–4), 3. LASK 3 (2–2), 4. Rosenborg 0.F-csoport: • Arsenal (angol)–Standard Liége (belga) 4–0 • Vitória Guimaraes (portugál)–Eintracht Frankfurt (német) 0–1. Az állás: 1. Arsenal 6 pont, 2. Liége 3 (2–4), 3. Frankfurt 3 (1–3), 4. Guimaraes 0.G-csoport: • Young Boys Bern (svájci)–Glasgow Rangers (skót) 2–1 • Feyenoord Rotterdam (holland)–FC Porto (portugál) 2–0. Az állás: 1. Feyenoord 3 pont (2–1), 2. Young Boys 3 (3–3), 3. Glasgow Rangers 3 (2–2), 4. FC Porto 3 (2–3).I-csoport: • St. Étienne (francia)–VfL Wolfsburg (német) 1–1 • Olekszandrija (ukrán)–KAA Gent (belga) 1–1. Az állás: 1. Wolfsburg 4 pont (4–2), 2. KAA Gent 4 (4–3), 3. St. Étienne 1 (3–4), 4. Olekszandrija 1 (2–4).J-csoport: Isztambul Basaksehir (török)–Borussia Mönchengladbach (német) 1–1  • Wolfsberger AC (osztrák)–AS Róma (olasz) 1–1. Az állás: 1. Wolfsberger és Róma 4–4 pont (egyaránt 5–1-es gólarány), 3. Mönchengladbach és Basaksehir 1–1 (1–5).K-csoport: • Besiktas Isztambul (török)–Wolverhampton Wanderers (angol) 0–1 • SC Braga (portugál)–Slovan Pozsony/Bratislava (szlovákiai) 2–2. Az állás: 1. Slovan 4 pont (6–4), 2. Braga 4 (3–2), 3. Wolverhampton 3, 4. Besiktas 0.L-csoport: • AZ 67 Alkmaar (holland)–Manchester United (angol) 0–0 • FK Asztana (kazah)–Partizán Belgrád (szerb) 1–2. Az állás: 1. Partizán 4 pont (4–3), 2. MU 4 (1–0), 3. Alkmaar 2, 4. Asztana 0.