Buzában felavatták az új gyülekezeti házat

A drónnal készült képen a magyar állami támogatással épített új gyülekezeti ház látható a Kolozs megyei Buzában az avatás napján, 2024. augusztus 18-án. Jobbra a református templom (Fotó: Kiss Gábor)
A drónnal készült képen a magyar állami támogatással épített új gyülekezeti ház látható a Kolozs megyei Buzában az avatás napján, 2024. augusztus 18-án. Jobbra a református templom (Fotó: Kiss Gábor)
A Kolozs megyei községben, Buzában vasárnap, augusztus 18-án került sor az új gyülekezeti ház felavatására. Az ünnepségen a magyar kormány részéről felszólalt Soltész Miklós államtitkár, Kolumbán Vilmos püspökhelyettes, Kovács J. István buzai lelkész, valamint további egyházi és világi tisztségviselők, az esemény ünnepélyességét kulturális műsorral emelték.

Magyarország kormánya a legkisebbekre is odafigyel, ha küzdeni akarnak - jelentette ki Soltész Miklós, a magyarországi miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Buzában, a Kolozs megyei szórványtelepülés református gyülekezeti otthonának az avatóünnepségén. A mezőségi falu 440 lelkes református gyülekezete magyar állami támogatással épített új gyülekezeti házat a 2006-ban felszentelt temploma mellé. Soltész Miklós ünnepi beszédében a mustármaghoz hasonlította a buzai gyülekezetet, amely bár kicsi, de ha megnő, "nagyobb mindennél". "Amit önök tesznek, a nemzet életében olyan, mint a mustármag" - mondta a mustármag példabeszédére emlékeztetve. Hangsúlyozta, hogy a kis szórványbeli gyülekezet hite és kitartása az egész nemzetnek erőt ad, bárhol is éljenek tagjai a Kárpát-medencében. Aláhúzta: a magyar kormány a legkisebbekre is odafigyel, és külön kitért a nemzet tagjainak, a nemzetrészek összefogásának fontosságára, amelyet a nemzeti ünnepen még inkább kell erősíteni. Emlékeztetett Szent Istvánnak Imre herceghez intézett intelmeire, és külön kiemelte az államalapító király azon gondolatát, amelyben az Istennel való szövetség megtartására intett, rámutatva: az Istennek hátat fordító népnek szétszóratás, pusztulás lesz a sorsa. Soltész Miklós megköszönte a buzai gyülekezetnek, hogy nem fordít hátat Istennek, és önerőből templomot épített egy olyan időszakban, amikor nem számíthatott az akkori magyar kormány segítségére. Mint mondta, a mostani támogatása köszönet is a buzaiak kitartásáért, hitben való megmaradásáért – írja tájékoztatójában az MTI.

Kolumbán Vilmos egyházkerületi főjegyző, püspökhelyettes a hálaadó istentiszteleten mondott prédikációjában felidézte: Isten a gondolkodás és az alkotás képességét, szabadságát, ugyanakkor felelősségét is adta az embernek, hogy választani tudjon jó és rossz között. Felelősségünk van a Földért, hogy azt, amit őseinktől kaptunk, élhető világként tudjuk továbbadni utódainknak - mondta. Hozzátette: miközben egyre több ideológiai támadás éri az egyházat és a hagyományokat, a gyülekezeti ház megépülte azt mutatja, Erdélyben, a Kárpát-medencében még szükség van közösségi épületekre.

Kovács J. István buzai lelkész elmondta: a református egyházközségnek 2006-ban szolgáltatták vissza a régi óvoda leromlott épületét, amelyet nem lehetett felújítani. Helyére épült az új gyülekezeti ház a magyar kormány támogatásával, mert önerőből nem tudták volna megvalósítani. Földszintjén 80 személy befogadására alkalmas termet, konyhát, az emeleten három vendégszobát alakítottak ki, szereltek fel.

A közösségi eseményeknek otthont adó épületre Kolumbán Vilmos püspökhelyettes mondott áldást.

Az ünnepségen Fekete János egyházmegyei főjegyző, Czéghér István polgármester, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke, Czirmayné Kocsis Róza, néhai Czirmay Árpád buzai születésű lelkész özvegye és hajdúböszörményi lelkészek is köszöntőt mondtak. Az alkalmat a helyi gyerekek és fiatalok, Takács Anna és Takács Piroska búzai népdalénekesek műsora és Bogdán Zsolt kolozsvári színművész szavalata tette ünnepélyesebbé.