Bűnügyi dossziét nyitottak Simion nevére – dulakodás a rendőrök és az AUR-osok között

Bűnügyi dossziét nyitottak Simion nevére – dulakodás a rendőrök és az AUR-osok között
Bűnügyi dossziét nyitott a rendőrség a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion nevére, amiért eltiltás hatálya alatt ült volánhoz – értesült az Agerpres hírügynökség rendőrségi forrásokból. A politikust a bukaresti Victoriei téren állították meg a rendőrök, ahol a hétvégére bejelentett AUR-tüntetés előkészületei zajlottak.

A fővárosi rendőrség közleményében azt tudatta, hogy egy 36 éves férfi – mint kiderült, George Simion – eltiltás hatálya alatt ült volánhoz. Bekísérték a rendőrségre és eljárást indítottak.  

Emellett a rendőrök megállították egy autóbusz sofőrjét is, aki tiltott helyre hajtott be a busszal és parkolta le a járművet. Az illető 1450 lejes büntetést kapott és harminc napra bevonták a jogosítványát. Az eljárás közben az egyik rendőrt az AUR-osok bántalmazták, ezért az esetet jelentették az illetékes ügyészségnek hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. A közlekedésrendészet munkatársai elrendelték az autóbusz elvontatását – derül még ki a hatósági közleményből.

Az AUR azt adta hírül közleményében, hogy a csütörtökről péntekre virradó éjszakán a csendőrök és rendőrök egy csoportja „erőszakosan közbelépett”, miután a párt autóbuszát leparkolták a Victoriei téren az október 2-ára tervezett tüntetés népszerűsítésére. Az AUR azt állítja, hogy a tüntetők több órán át tartó tárgyalás után sem voltak hajlandók elvinni onnan a buszt, a csendőrök behatoltak a járműbe és leszállították a rajta tartózkodókat. Az AUR több tagját és szimpatizánsát is bántalmazták a rendvédelmi szervek, bár nem akadályozták a forgalmat és nem követtek el csendháborítást – áll a közleményben. Mint írták, George Simion elkísérte az Igazságügyi Orvostani Intézethez a „bántalmazott tüntetőket.”
A tájékoztatás értelmében, kérni fogják a szakértői igazolást „a brutális csendőri beavatkozás és ütlegelések” nyomairól.

A fővárosi rendőrség közleményében arról tájékoztatott, hogy a péntekre virradó éjszaka többen közrend- és közcsendháborítást követtek el a Victoriei tér környékén, amiért három, összesen 14 200 lej értékű bírságot róttak ki.

Képünk illusztráció