Bűnszervezetet számoltak fel hazai és amerikai hatóságok

Számítógépes bűnözésre és pénzmosásra szakosodott bűnszervezeteket számolt fel a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) az amerikai hatóságok segítségével.

A DIICOT szombati tájékoztatása szerint az akcióban a Galac és Iaşi megyei ügyészek és rendőrök mellett egy kaliforniai szövetségi ügyész, a Belbiztonsági Nyomozóiroda (Homeland Security Investigations - HSI) és az Egyesült Államok titkosszolgálatának munkatársai, valamint Los Angeles-i rendőrök is részt vettek. Szeptember 5-én Iaşi megyében tíz, Kalifornia állam területén pedig három helyszínen tartottak házkutatást az ügyben.

Az ügyészek szerint a bűnszervezetet román és bolgár állampolgárok hozták létre Kaliforniában 2021-ben, és idén szeptember elejéig működött. Tagjai speciális eszközök segítségével bankkártyákat klónoztak, és az úgynevezett skimming módszerrel meghamisított kártyákkal több mint egymillió dollár készpénzt vettek fel. A jogtalanul szerzett pénz egy részét egyesült államokbeli és mexikói ingatlanok vásárlására fordították, a másik részét pedig átutalással vagy csomagküldő cégek révén Romániába küldték.

A romániai házkutatások nyomán 202.090 eurót és 192.400 amerikai dollárt, a kaliforniai házkutatásokon pedig 550.000 dollárt és 38 ezer dollár értékű ékszert foglaltak le a hatóságok. Romániában három személyt hatósági felügyelet alá helyeztek az ügyben, és az Egyesült Államokban tartózkodó gyanúsítottak ellen is kényszerintézkedéseket foganatosítottak az ottani hatóságok – közölte a DIICOT.

Borítókép: diicot.ro