Bukarestben helyi népszavazást akar kiírni Nicușor Dan

Bukarestben helyi népszavazást akar kiírni hatásköre tisztázása érdekében Nicușor Dan, az ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) által támogatott független főpolgármester, aki az előrejelzések szerint egyértelmű győzelmet aratva kormánypárti ellenfelei felett szerzett újabb négyéves mandátumot a vasárnapi helyhatósági választásokon.

"Abszurdum, hogy a kerületi polgármesterek százával adnak ki építési engedélyt új társasházakra, amelyeknek a szabályosságát senki nem ellenőrzi, viszont a főváros forgalmát a főpolgármesteren kérik számon. Én magamra vállalom a bukaresti forgalom javításának felelősségét, de arra kérem a bukarestieket, hogy a népszavazáson bízzák rám a városfejlesztést" - érvelt az ellenzéki politikus.

Az Avangarde-CURS intézet által a szavazóhelyiségek bezárásakor közzétett exit poll-eredmény szerint Nicușor Dan a voksok 45 százalékára számíthat, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Gabriela Firea volt főpolgármester (2016-2020) a 24 százalékára, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által indított Sebastian Burduja energiaügyi miniszter pedig 10 százalékra.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök, aki a PSD egyértelmű győzelmének nevezte a vasárnapi európai parlamenti és az önkormányzati választásokat, az előrejelzés által mutatott bukaresti szavazatarányról azt mondta: "ez lecke demokráciából, amelyet tiszteletben tartunk".

Az EP-választáson közös listával induló és a Romániának járó brüsszeli mandátumok több mint felére esélyes román kormánypártok eredetileg Bukarestben is közös főpolgármester-jelöltet indítottak, Cătălin Cristoiu kórházigazgató személyében, akit azonban két hónappal a voksolás előtt egy összeférhetetlenségi botrány miatt visszaléptettek.

Az exit poll szerint a kormánypártok több mint 40 százalékot szereznek a bukaresti képviselő-testületben, az ADU 30 százalékra, a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) pedig 10 százalékra számíthat. 

Ha a fővárosban nem találtak is fogást a hivatalban lévő ellenzéki főpolgármesteren leváltása céljából, az ország más önkormányzataiban megerősítette pozícióit a két kormánypárt.

Az év végi parlamenti választásokon várható eredmények szempontjából Romániában a megyei önkormányzati testületek összetételét tartják a legfontosabb előrejelzésnek. A megyei tanácsokban a PSD-nek 35 százalékos, a PNL-nek pedig 28 százalékos országos eredményt jósol az exit poll, míg az ellenzéki ADU és az AUR 12-12 százalékos, az RMDSZ pedig 5 százalékos eredményre számíthat.

A vasárnapi romániai önkormányzati választáson a hazai névjegyzékben szereplő 18 millió választópolgár 50 százaléka adta le voksát.