Budapesti tenisztorna: Jani sikerei

Budapesti tenisztorna: Jani sikerei
A tokiói olimpiára készülő Babos Tímea és Jani Réka Luca bejutott párosban a negyedddöntőbe a budapesti Római Teniszakadémián rendezett, 235 ezer dollár összdíjazású salakpályás női tornán.

A második helyen kiemelt duó a centerpálya hétfői zárómérkőzésén a szabadkártyás Drahota-Szabó Dorka, Udvardy Luca kettőssel találkozott. Az összmagyar meccs mindössze 52 percig tartott, Babosék csak három gémet vesztettek.

„Bevallom, hogy nagyon izgultam, de mindig sok erőt ad a hazai környezet” – mondta a pályán Babos Tímea. „Picit belerokkantam lelkileg az elmúlt hónapokba, de most csodálatos, hogy buborék helyett a saját ágyamban alhatok, magyar szót hallok a lelátókról, és itt lehetnek a hozzátartozóim. A wimbledoni centerpálya sem tud annyi energiát adni, mint ez a pálya, és sosem gondoltam volna, hogy ennyi sikert érek el, amikor 2010-ben először játszottam itt” – tette hozzá könnyeivel küszködve a párosban négyszeres Grand Slam- és háromszoros világbajnok.

Jani Réka kifejtette, örül, hogy párossal kezdett Budapesten, mert így ráhangolódhatott a keddi egyes meccsére. Drahota-Szabó Dorka és a 15 éves Udvardy Luca közölte, óriási élmény és nagy megtiszteltetés volt az olimpikonok ellen játszani a centerpályán.

Kedden Jani Réka győzött az első fordulóban, és bejutott a nyolcaddöntőbe. A világranglista 186. helyezettje a centerpálya nyitómérkőzésén az olasz Elisabetta Cocciarettóval (112.) találkozott, aki szerencsés vesztesként főtáblás volt nemrég a Roland Garroson. Első összecsapásuk előtt, hétfőn Jani tréfásan úgy vélekedett, hogy háromórás meccsre készül, s ezt látszott igazolni, hogy az első gém 11 (!) percig tartott, és 32 perc elteltével még csak öt játéknál tartottak a felek. Az Asbóth József Stadionban 11 órakor már 30 fokos hőség uralkodott, és noha egyik tribünön sem akadt árnyékos hely, legalább ötvenen ültek a lelátókon.

A versenynapot nyitó magyar–olasz csata igazi salakteniszt hozott 10-15 ütéses labdamenetekkel. A 29 éves Jani 2:1-nél vette el először tíz esztendővel fiatalabb riválisának az adogatását, aki 4:4-nél utolérte őt, de a siófoki teniszező egymás után két gémmel lezárta az 58 perces szettet.

A folytatásban Jani – aki már 2011-ben főtáblás volt a Hungarian Grand Prix-n – bátor játékkal 5:2-re elhúzott, ám ekkor jött az újabb hullámvölgy, és az anconai ellenfél egyenlített. A magyar teniszező egy újabb bréket követően a meccsért adogatott, és bár látszott rajta az idegesség, a negyedik mérkőzéslabdáját értékesítve befejezte a 2 óra 22 perces találkozót.

„Nagyon izgultam a végén, hogy sikerüljön befejezni. A nagypapám a múlt héten halt meg, őt is kértem, hogy segítsen nekem” – mondta meghatódva Jani Réka. „Nagy lehetőség ez nekem, örülök, hogy a főtáblán kezdhettem, köszönöm Márky Jenőnek a szabadkártyát, és hogy nem kellett pályára lépnem a selejtezőben. Ennek ma meglett a hatása.”

A tikkasztó körülményekről szólva a győztes közölte, fárasztó volt 35 fokban küzdeni, de vitte előre az adrenalin, és nem foglalkozott a fájdalommal, csak ment előre. Nyolcaddöntős ellenfele a második helyen kiemelt amerikai Danielle Collins (49.) vagy az olasz Martina Di Giuseppe (212.) lesz.       

Sikerrel vette az első akadályt az ötödik kiemelt Ana Bogdan (98.) is, a kolozsvári Székely András tanítványa eléggé megszenvedett az amerikai Varvara Lepchenko (155.) ellen, de végül két játszmában legyűrte. A második szettben 5:1-es állásról sikerült zsinórban öt gémet nyerni, végül két óra és 32 perces mérkőzésen 6:4, 7:5 arányban diadalmaskodott. A 28 esztendős szinajai teniszező a 2. fordulóban az egy évvel fiatalabb ukrán Katerina Kozlova (154.) ellen lép pályára.

A nyolcaddöntőbe jutás jutalma 3675 euró és 30 világranglistapont.

Babos Tímea sérülés miatt feladta első fordulós mérkőzését, a világranglista 121. helyezettje kedden a hatodik helyen kiemelt Aljakszandra Szasznoviccsal (86.) csapott össze az Asbóth József Stadionban. A hatodik helyen kiemelt fehérorosszal szemben 2/1 volt a győzelmi mérlege, bár legutóbb – 2017-ben – az ellenfél volt jobb a moszkvai viadalon.

A délelőtti rajtnál is 30 fokot mértek a napfényben úszó centerpályán, de Babos és Szasznovics negyedik csatájára már óriási hőségben került sor, amelyen a Duna mentén lengedező szél sem segített. Alighanem ez volt az oka, hogy alig maroknyi néző látogatott ki a párosban négyszeres Grand Slam- és háromszoros világbajnok hazai mérkőzésére. A 28 éves közönségkedvenc a bal combján nagy kötéssel lépett pályára, majd rögtön elvesztette az adogatását, és az első négy gémben összesen csak hat pontot nyert. A minszki rivális érezte, hogy Babos nincs százszázalékos állapotban, lendületesen irányított, fokozatosan növelte előnyét, és 22 perc alatt 6:0-ra hozta a nyitószettet. Az MTK játékosa könnyezve ült a padon, amíg fellocsolták a salakot, de folytatta a találkozót. A második felvonás alig tíz percig tartott, amikor Babos jelezte, hogy nem tudja folytatni, majd sírva leballagott a pályáról, és még az ilyenkor szokásos nyilatkozatra sem került sor.   

Közben a 4-es pályán párhuzamosan rendezett mérkőzésen Udvardy Panna (204.) is bemutatkozott a Hungarian Grand Prix-n, ellenfele az egyiptomi Majar Serif (114.) volt. A kaposvári teniszező igencsak „meghálálta” a szabadkártyát a szervezőknek, és 1 óra 10 perc alatt bravúrral legyőzte esélyesebb ellenfelét.

A szerb Ivana Jorovics 3 óra 22 perces (!) ütközetben verte a román Jaqueline Adina Cristiant úgy, hogy a második szettben meccslabdát hárított.

Eredmények, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Konjuh (horvát)–Mrdeza (horvát) 4:6, 6:3, 6:2; Jani–Cocciaretto (olasz) 6:4, 7:5; A. Bogdan (5.)–Lepchenko (amerikai) 6:4, 7:5; Szasznovics (fehérorosz, 6.)–Babos 6:0, 2:0-nál Babos feladta; Udvardy P.–Serif (egyiptomi) 6:3, 6:1; Collins (amerikai, 2.)–Di Giuseppe (olasz) 6:2, 6:1; Jorovics (szerb)–Cristian 5:7, 7:6 (6), 7:6 (3); Kalinyina (ukrán)–Kalinszkaja (orosz) 6:4, 7:6 (5).

Páros, 1. forduló (nyolcaddöntő): Babos, Jani (2.)–Drahota-Szabó, Udvardy L. 6:1, 6:2.