Boloş: a hitelminősítők megerősítették Románia adósbesorolását stabil kilátással

A hitelminősítők megerősítették Románia adósbesorolását, és stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlják az országot, de van még hova fejlődni, a külföldi befektetők a jó hitelminősítéssel rendelkező országokat részesítik előnyben – jelentette ki pénteken a román pénzügyminiszter.

Washingtoni munkalátogatása során Marcel Boloş a Standard&Poor's és a Moody's nemzetközi hitelminősítő intézetek képviselőivel tárgyalt Románia gazdasági sajátosságairól, illetve a makrogazdasági stabilitást célzó stratégiákról.

Facebook-bejegyzésében a tárcavezető hangsúlyozta, az elmúlt évben a hitelminősítők megerősítették Románia adósbesorolását stabil kilátással. „Miért olyan fontos, hogy milyen besorolást kap Románia? Mert a jó besorolás megkönnyíti az alacsony költségű finanszírozáshoz való hozzáférést a nemzetközi tőkepiacokon. A külföldi befektetők is a jobb besorolású országokat keresik, mert azokat stabilabbaknak tartják” – fogalmazott.

Boloş rámutatott arra is, hogy a gazdasági versenyképesség növelése és a fenntartható beruházások számára kedvező környezet megteremtése érdekében olyan intézkedéseket mérlegelnek, mint a költségvetési konszolidáció, az infrastrukturális és oktatási beruházások növelése, a magánbefektetések ösztönzése, valamint a hatékony és átlátható gazdasági kormányzás előmozdítása.

A Standard&Poor's nemzetközi hitelminősítő április 12-én megerősítette a hosszú és rövid futamú román devizaadósság-állomány eddigi BBB-/A3 besorolását, és változatlanul stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja Romániát. A pénzügyminisztérium akkori közleménye szerint Románia adósságosztályzatának megerősítése és a stabil kilátás fenntartása mellett szól az államadósság mérsékelt szintje, valamint az ország kedvező növekedési kilátásai a következő két évben. Ugyanakkor az S&P várakozásai szerint az országos helyreállítási tervbe foglalt kötelezettségvállalások továbbra is a romániai reformok alapjául szolgálnak majd.

A Marcel Boloş pénzügyminiszter vezette román delegáció részt vett a héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi tanácskozásán Washingtonban.