Boldog karácsony – mostanra már csak illúzió?

Ugyanannyit, vagy kevesebbet költünk, mint tavaly

Jó érzés az ünnep közeledte, de csökkenőben a lelkesedés
A karácsony, a téli vakáció közeledtével több közvélemény-kutató cég is közzétette a novemberben vagy december elején végzett felmérései adatait. Ebből nagyon árnyalt kép rajzolódik ki: a megkérdezettek 73 százalékát jó érzés tölti el az ünnep közeledtével, de a fennmaradó 27 százalék közömbös vagy szomorú. Különösen szomorúak azok a gyermekek és a tinédzserek, akik vidéken élnek. Többségük télen még moziba sem tud elmenni, egyrészt pénzhiány miatt, másrészt azért, mert részt kell vállalnia a ház körüli munkában. A gyermekek szomorúságának másik oka a családtagokkal való vitázás. Ami az ünnepek költségvetését illeti, a családok 88 százaléka azt nyilatkozta, hogy ugyanannyit, vagy talán kevesebbet fog költeni az ünnepi menüre, ajándékokra, mint tavaly. De vannak szerencsésebb esetek is, amikor egy-egy gyerekre átlag 195 lejt költenek karácsony közeledtével a szülei. Kiderült, a játékok mellé könyveket is gyakran kapnak ajándék gyanánt.

A vidéken élő gyermekek 75 százaléka soha nem vett részt karácsonyi előadáson vagy üdülésen, még ha szeretett volna is – tudhattuk meg a World Vision Románia Alapítvány által készített felmérésből. A vidéken élő kisebb gyermekek közel 60%-a soha nem járt még karácsonyi vásárban, a tinédzserek közel 26%-a pedig idén megy majd először karácsonyi vásárba. De a vidéken élő gyermekek számára nemcsak a karácsonyi vásár elérhetetlen, hanem a moziba járás is: a gyermekek  86%-a, a tinédzserek 60%  nyilatkozta azt, hogy a téli vakáció alatt soha nem volt moziban. 

Nemigen tudnak örülni a gyermekek a téli vakációnak sem: tíz gyermek és tinédzser közül hét unatkozik vagy éppenséggel szomorú a téli vakáció ideje alatt, különböző okokból. Például azért, mert kevés a játszótárs a szülőhelyükön, vagy mert elmaradnak az ünnepi hagyományőrző tevékenységek. De az is szomorúságra adhat okot 19%-uk esetében, hogy látják, szüleiket pénzgondok gyötrik. Az iskolások nemcsak azért szomorúak, mert nem történik velük semmi érdekes a vakációban, hanem azért is, mert házi feladatokat kell megoldaniuk, vagy ki kell venniük a részüket a ház körüli munkákból, miközben a közösségi hálón látják, amint szerencsésebb társaik szórakoznak. Szomorúságra adhat okot a család és a fiatalok közötti vitázás, nézeteltérés is. 

A Reveal Marketing Research közvélemény-kutató intézet által nemrég közzétett eredmények szerint az emberek vegyes érzelmekkel várják a karácsonyt: egyrészt 73%-ra tehető azok aránya, akik jó érzéssel várják az ünnepeket, szemben a tavalyi 64%-kal, ám a lelkesedés 17%-ról 6%-ra csökkent. Negatív gondolatokkal, közömbösen vagy éppen szomorúan várja az ünnepeket a maradék 27%. 

Négyből hárman nem utaznak ünnepkor

Nemigen hajlandóak utazni a romániaiak a közelgő ünnepek alkalmával: négy megkérdezettből három az otthonmaradásról nyilatkozott. Továbbá ötből négyen ezer lejnél kevesebbet tervez költeni az ünnepnapok alkalmával. Az elutazók 11,5%-a a romániai hegyvidéki üdülőket választotta, 7,5% vidékre megy a rokonaikhoz, 6% a tengerpartra, és csak 2,6% választott magának külföldi úticélt – tudhattuk meg a CEC Bank és a FinZoom.ro cég által készített felmérésből. A külföldre utazók közül 22% Törökországba megy, 16% Spanyolországba, 12,5% Görögországba, 10-10% százalék pedig Bulgáriában és Olaszországba, illetve 6% Egyiptomba. Elenyésző azok aránya, akik Norvégiába, Angliába és Brazíliába utaznak. 

Ami az utazás időtartamát illeti, a megkérdezettek 68%-a azt válaszolta, hogy három-négy napot szándékszik eltölteni máshol, és alig valamivel több, mint 20% tervez hétnapos téli vakációzást. Tíznapos téli utazást tervezett 9%, és csak 2% mondta, hogy a két hétig vakációzik máshol. Az utazásra a megkérdezettek  közel 80%-a ezer lejnél kevesebbet szán, 11% 1000-2000 lej közötti összeget, 6,5% 2000-4000 lej közötti összeget, és csak 4% tervez többet költeni négyezer lejnél.  Az interjúalanyok több mint fele saját gépkocsival tervez utazni, 23% vonattal, 15% autóbusszal és 8% repülővel. 

Mennyit költenek karácsonykor a családok?

Gyerekenként 195 lejt költenek átlagosan karácsonykor a családok, de ez az összeg a gyermekek számától függően csökken. Például a kétgyermekes családban az egy gyerekre eső összeg csak 182 lej, míg a három vagy több gyerekes családok esetében 139 lej körüli ez az összeg. 

A szülők igyekeznek könyvet ajándékozni gyermekeiknek, még a két évesnél kisebb gyermekek is kapnak könyvet a játékok mellé. A kettő és kilenc év közötti gyermekek közel 90 százaléka elsősorban játékot kap karácsonyra a szüleitől. Könyvet a megkérdezettek 50 százaléka, ruhaneműt pedig 42% vásárol karácsonykor gyermekeinek.  Édességet kap a gyermekek 38%-a, elektronikai cikket pedig 14%. 

A 9-12 év közötti gyermekeknél a játékok, a könyvek és az édesség szerepel az ajándéklistán. A tinédzserek leginkább a ruhaneműknek és a kiegészítőknek örülnek. Az interjúalanyok közel ötven százaléka az ország öt nagyvárosának egyikében él, úgy mint Bukarest, Kolozsvár, Jászvásár, Brassó és Temesvár. Egy-egy család átlagjövedelme 7132 lej/hónap. 

Szintén a Reveal Marketing Research közvélemény-kutató intézet felméréséből tudhatjuk meg, hogy a megkérdezettek 88%-a ugyanannyit vagy valamivel kevesebbet fog költeni idén karácsonykor, mint tavaly. A költségek 32%-át az élelmiszerekre fordítják, 28%-át ajándékokra, 11%-át az ünnepi hangulat megteremtésére és a lakás feldíszítésére. Lebontva ételre-italra 546 lejt, ajándékokra 492 lejt, díszítésre 149 lejt költenek, ez pedig 12%-kal kevesebb a tavalyi keretnél. A felmérés arra is rámutat, hogy a vásárlások 43%-át személyesen, 26%-át online bonyolítják, a megkérdezettek 20%-a pedig már korábban megvásárolta a karácsonyi ajándékokat.