Boc szerint minden rendben az infrastruktura-fejlesztéssel

A Kolozsvári Magyar Napokra valószínűleg befejezik a Farkas utcát

Boc szerint minden rendben az infrastruktura-fejlesztéssel
Emil Boc polgármester többek között a tervezett földalatti építésével, a körgyűrűvel és a metropoliszövezeti helyi érdekű vasúttal (HÉV) kapcsolatos információkat osztotta meg a média képviselőivel szerdai sajtótájékoztatóján.

A metró kapcsán elmondta: május 25-én, Kolozsváron, Nicolae Ciucă miniszterelnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter jelenlétében aláírják a 9 milliárd lej értékű kivitelezési szerződést. A városvezető ugyanakkor a Mócok útjának bővítéséről, a Vasutaspark átalakításáról, de a Sétatéren található 1956-os emlékmű és a Kálvária-templom díszkivilágításáról is beszélt. Emellett a Farkas utca felújításának befejezési határidejéről, illetve a református templom előtt álló Szent György-szobor megtisztításáról is kérdeztük a polgármestert, továbbá arról is faggattuk, vajon a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) kezdetéig, azaz augusztus közepéig befejezik-e a Farkas utcát annak érdekekében, hogy „birtokba vegyük” az övezetet. Emil Boc a Kolozsvárral kapcsolatos stratégiai fontosságú infrastrukturális befektetési projektek helyzetéről számolt be az újságíróknak szerdán: a polgármester a metró, a terelőút és a helyi érdekeltségű vasút (HÉV), vagy ahogy azt a kincses város elöljárója nevezi, metropoliszövezeti vonathálózat vonatkozásában szolgált újdonságokkal.

Kijelentette: lévén, hogy a vesztes pályázó sem a fellebbezéseket elbíráló országos tanácsnál, sem pedig a bíróságon nem emelt óvást a tender eredménye ellen, május 25-én, Kolozsváron, Nicolae Ciucă miniszterelnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter jelenlétében aláírják a 9 milliárd lej értékű kivitelezési szerződést a Gulermak–Alstom–Arcada (török-francia-román) cégtársulással. Emlékeztetett: a kezdeti tevékenységek (tervezés stb.) előtt a vállalatoknak külön folyószámlára át kell utalniuk az országos helyreállítási tervből (PNRR) a projektre kapott 300 millió lej felét, azaz 150 millió eurót.

Mikor közlekedik a metró Kolozsváron?

– Nem kis összegről beszélünk, és meg akarunk bizonyosodni arról, hogy komolyak. A tervezésre hat hónap áll rendelkezésre, ezt követően kibocsátjuk az építkezési engedélyt. A helyreállítási terv alapján kapott 300 millió folyósításának a feltétele, hogy 2026. július 31-ig kilenc megálló elkészüljön. Ez nem azt jelenti, hogy ekkor a metró már közlekedni fog, ennek a határideje 2031 – jelentette ki Emil Boc. Kolozsvár polgármestere kiemelte: 1989 után a kolozsvári metró a legnagyobb infrastrukturális befektetés Romániában.

Boc elmondása szerint a körgyűrű első szakaszával kapcsolatos ügyintézés is jól halad: a Szászfenes és Kolozsvár közötti szakaszra eddig hat ajánlat érkezett, a többi megépítésére még több cég vállalkozna. A HÉV-ről is pozitívan nyilatkozott: végül nem kell megépíteni a vasútállomás és az IRA-híd közötti harmadig vasútvonalat, eddig az ezzel kapcsolatos műszaki vita nagymértékben hátráltatta az előrelépést. A stagnálás kihatással volt a város északi részén kialakítandó, a Kenyérmezei/Câmpul Pâinii utcát is érintő közlekedési folyosóra is, ezért most ez is „egyenesben lesz”. – Kaptunk pénzt a közlekedési tárcától a megvalósíthatósági tervre, ezért a folyamat jó ütemben halad – jegyezte meg.

Lassan befejezik a Szamos-part átalakítását

A városvezető az idén befejezendő projektekről is szólt: elmondása szerint a Szamos-part átalakítási munkálatainak 75 százalékával már végeztek. – Örömmel közlöm, hogy a terv értelmében a teljes szakaszon majdnem ezer fát ültet a kivitelező. Ugyanakkor 1,2 hektárral több lesz a zöldövezet. A kritikákat megfogalmazóknak tudniuk kell, hogy az Európai Unió nem finanszíroz olyan projekteket, amelyek nem zöldek. A kivitelező szerint a munkálatokat októberig befejezik – szögezte le az elöljáró.

Boc arról is beszámolt, hogy a Horia Demian (régi) sportcsarnok előtti térrendezést július végéig befejezik. Itt a gond az, hogy a telek részben a sportminisztériumhoz tartozik, ezért egy kisebb „folt” befejezetlen marad. Tudatta: az Armătura-park átalakítását 90, a Mócok útja korszerűsítését pedig 60 százalékban befejezték. A város legnagyobb lakónegyedét, a mintegy 100 ezer lelket számláló Monostort kiszolgáló főút befejezési határideje szeptember elseje. – Vállalták, hogy amíg elkezdődik az iskola, átadják a közlekedési sávokat. A Monostor irányából külön sáv áll majd a tömegközlekedési eszközök rendelkezésére. A teljes felújítást december végéig fejezik be – részletezte.

Díszkivilágítást kap az 1956-os emlékmű és a Kálvária-templom

A kolozsvári magyarságot közvetlenül érintő tervekről is beszámolt a polgármester. Boc elmondása szerint a Sétatéren található 1956-os emlékmű legkésőbb október végéig díszkivilágítást kap. Az 1956 magyarországi forradalom erdélyi áldozatainak emléket állító alkotás, amely a Székelyföldről származó, Temesváron élő Szakáts Béla munkáját dicséri, naplemente után sötétbe burkolózik a Sétatéren.

Boc elmondása szerint ugyanez a határidő a Monostoron lévő Kálvária-templom díszkivilágításának a megvalósítására. – A többi kolozsvári vallási létesítménnyel együtt, a város még álló legrégebbi templomát is be szeretnénk vonni a turisztikai látványosságok körútjába. A vallási jellegű épületeket bemutató projekten még gondolkozunk – mondta a városvezető.  

A KMN-ig készen lesz a Farkas utca?

Kolozsvár polgármestere a Farkas utca felújításáról és átalakításáról is beszélt. Boc azt mondta, a munkálatok 70 százalékban már elkészültek, az átadási határidő pedig októberben lejár.

Arra voltunk kíváncsiak, vajon a Kolozsvári Magyar Napokra (KMN) elkészülnek-e a munkálatokkal. – A jövő héten kezdődő városnapokra semmiképpen sem fejezzük be, de az augusztus közepén kezdődő magyar napokra lehet, hogy sikerül. Legalább egy részét. Minden évben optimális körülményeket próbálunk biztosítani a fesztiválutcához – jelentette ki Emil Boc.

A polgármestert arról is faggattuk, mi lesz az oxidációs folyamatok következtében „kizöldült” Szent György-szoborral, vajon az utca felújításával egybekötve megtisztítják-e. A kérdésre Oláh Emesétől kaptunk válaszol. – Tavaly a Farkas utca felújítása kapcsán a tervező állagfelmérést végezett, s arra a következtetésre jutott, hogy semmilyen beavatkozásra nincs szükség. Azt kértem, ismételjék meg a folyamatot, s a szakemberek felügyeletével tisztítsák meg – mondta Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

Mint ismeretes, 2020 nyarán szintén a Szabadság év eleji jelzései alapján az oxidációs folyamatok következtében „kizöldült” Mátyás-szoborcsoporton Kolozsi Tibor szobrászművész és csapata végzett karbantartási munkálatokat. A viaszolást követően ismét eredeti szépségében pompázhatott a szoborcsoport.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)