Black Hawk mentőhelikopter állomásozik majd a kolozsvári repülőtéren

A régiót ipari, technológiai katasztrófák, tömegbalesetek veszélyeztetik

smurd mentőhelikopter
Fél év múlva Kolozsvárról is indulhat mentőhelikopter a katasztrófahelyszínekre (Forrás: Facebook/illusztráció)
Év végéig megérkezik a kolozsvári repülőtérre a mentőmissziók esetén bevethető Black Hawk típusú többfunkciós helikopter – jelentette be Kolozsváron Raed Arafat, a belügyminisztériumhoz tartozó katasztrófavédelmi főigazgatóság (DGSU) vezetője. Arafat elsősorban a belügyminisztérium és a rohammentő szolgálat (SMURD), valamint a katasztrófavédelmi főigazgatóság javaslatára a katasztrófák kockázatának csökkentését célzó országos stratégia elfogadásáról számolt be a sajtó képviselőinek csütörtökön. Közölte: a dokumentum megerősíti és kiterjeszti az általa vezetett intézmény hatáskörét annak érdekében, hogy gyorsabban és hatékonyabban hárítsák el a katasztrófák következményeit, illetve hozzájáruljanak azok megelőzéséhez. Arról is beszámolt, milyen Kolozs megyei épületeket újítanak fel, illetve a szakemberek szerint a régiót milyen természeti, illetve ember által előidézett katasztrófák fenyegetik.

Csak újságírói unszolásra tett fontos bejelentést Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának vezetője, aki eredetileg csupán a kormány legutóbbi ülésén elfogadott, a katasztrófák kockázatának csökkentését célzó stratégiát ismertette volna a csütörtöki sajtótájékoztatón a Kolozs Megyei Prefektúra épületében. Kiemelte: a katasztrófavédelmi főigazgatóság szerepét megerősítő stratégiát a 2024–2030 időszakra fogadta el a kormány. A dokumentumokat a legfelsőbb védelmi tanács is jóváhagyta, és célja az ország ellenálló képességének megerősítése a katasztrófák hatásaival szemben.

Az országos stratégia Kolozs megyei vonatkozásai kapcsán Arafat elmondta: Black Hawk típusú többfunkciós (árvíz, felkutatási-mentési és erdőtűz esetén használt) helikopter érkezik a kolozsvári repülőtérre, amelyet speciális mentőmisszióknál használnak majd. – A piros színű mentőhelikopter 2024 végéig megérkezik Kolozsvárra. A többfunkciós légi járművet többek között árvíz vagy erdőtűz esetén, felkutatási-mentési bevetések során, illetve állapotfelmérésére is be lehet vetni – jelentette be a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának vezetője.

Arafat hozzátette: az amerikai Sikorski aeronautikai vállalat által Lengyelországban gyártott helikopter folyamatosan a kolozsvári repülőtéren fog állomásozni. A légi jármű többfunkciós feladatokat lát majd el, a pilótákat már kiképezték, csupán az éjszakai bevetésekre feljogosító elméleti tudnivalók gyakorlatba ültetése maradt hátra. 

Arra is kíváncsiak voltunk, Kolozs megyében milyen természeti vagy az ember által előidézett katasztrófákra készült fel a katasztrófavédelem és a rohammentő szolgálat. – A katasztrófák rendszerint nem csak egy megyét érintenek, így összefogásra és együttműködésre van szükség. Világos, hogy Kolozs megyében például nemigen van fokozott földrengésveszély. A régióban ipari és technológiai katasztrófák, tömegbalesetek következhetnek be. Ne feledkezzünk meg az észak-erdélyi autópályáról és az évi több millió utast kiszolgáló nemzetközi repülőtérről – mondta. Tudatta: az új helikopter finanszírozását vissza nem térítendő forrásokból biztosították a hatóságok. 

Ami Románia egészét illeti, kifejtette: az országot a klímaváltozás következményei, a gyakoribb és nagyobb kiterjedésű erdőtüzek, a bukaresti régiót pedig földrengés fenyegeti. 

Arról számolt be, hogy a kormány által elfogadott országos stratégia részeként több mint 34 épületet újítanak fel, többek között azt az ingatlant, amelyben jelenleg a tordai katasztrófavédelem fejti ki tevékenységét.

Harmincéves a Kolozs megyei SMURD

Raed Arafat a Kolozs megyei SMURD rohammentő szolgálat létrehozásának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen is részt vett, amelyen díszokleveleket adott át az önkénteseknek, orvosi asszisztenseknek és orvosoknak, valamint a Kolozs megyei katasztrófavédelem vezető tisztségviselőinek. A gálán az önkénteseken volt a hangsúly, akik rendszerint orvostan-hallgatók. Lapunk két önkéntessel beszélgetett, akik egyben oktatási feladatokat is ellátnak.

A Szabadság hírportálnak (www.szabadsag.ro) adott videóinterjúban Horvath Elfreide kijelentette: a SMURD Kolozsváron tanuló önkéntes orvostanhallgatók számára szervezett elsősegélynyújtási és rohammentős szaktanfolyamára jelentkezett, ennek az elvégzését követően pedig a rohammentő szolgálatnál maradt. – Három és fél éve vagyok rohammentős önkéntes. Ez a legérdekesebb és legfontosabb dolog, amit végzek. A tevékenység során nagyon sokat tanulok, rengeteg barátot szereztem. Úgy érzem, hasznos vagyok, hiszen emberi életeket mentek. Újraélesztéskor érzem a leghasznosabbnak magam, hiszen olyankor halott embert keltünk életre – fogalmazott a huszonéves hölgy. Elfreide hozzátette: jelenleg ötödéves orvostanhallgató, így még egy évet minden bizonnyal a rohammentősüknél marad szolgálatban. – Az egyetem befejezése után orvosként ugyanitt szándékozom dolgozni. Tudatosítanunk kell, hogy életmentéskor minden másodperc vagy annak töredéke számít – mondta Horvath Elfreide. A felmerülő lelki nehézség feldolgozásáról kifejtette, a legjobb módszer, hogy megbeszélik egymás között. – Lévén, hogy ugyanolyan helyzetekkel szembesülünk, úgy érzem, csak a mentőszolgálatnál dolgozók tudnak igazán megérteni. Ez a legjobb támasz, amelyben részesülhetek – tette hozzá.

Kegyes Dávid: hatalmas öröm az életmentés

A fiatalember három évvel ezelőtt került a SMURD-hoz szintén önkéntes orvostanhallgatóként. – Körülbelül 450 diák jelentkezik a programba, a rohammentő szolgálat pedig 60-70-et választ ki, a kiképzést követően pedig bevetéseken veszünk részt. Az első bevetésemre három évvel ezelőtt indultam, a páciensnek megállt a szíve, és újra kellett élesztenem őt. Azonnal éreztem a rám nehezedő nyomást. Tudtam, hogy nem könyvekről és tanulásról van már szó, hanem éles bevetésről, életmentésről. Hatalmas felelősség és egyben lehetőség a rohammentő szolgálatnál végzett önkéntesség az orvostanhallgatók számára. Hatalmas öröm tudni, hogy megmentetted valakinek az életét – zárta gondolatait a fiatal férfi.