BL: főtáblás helyzetkép az angol házidöntők előtt

BL: főtáblás helyzetkép az angol házidöntők előtt
Egyre erősebben körvonalazódik a 2019–2020 Bajnokok Ligája-idény csoportköre. Tizenöt csapat helye már biztosított, további 11 hely kiadó, és hat résztvevő a selejtezőből csatlakozik majd. Felvetődik a kérdés, hogy az angol házidöntők (a BL-ben Tottenham Hotspur–FC Liverpool, az Európa Ligában Chelsea–Arsenal finálét rendeznek) milyen hatással lesznek az elit liga főtáblájára.

A 2019-es BL-döntőben a Liverpool és a Tottenham küzd meg egymással. A két angol együttes a Premier League-ben nyújtott teljesítményének köszönhetően ősszel ott lesz a legjobb 32 között (a Liverpool második, a Tottenham negyedik lett). Emiatt a BL-címvédőnek járó hely az UEFA-rangsorban 11. osztrák bajnokság aranyérmeséhez került – azaz a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Red Bull Salzburg biztosan ott lesz a főtáblán.

Az UEFA a BL-csoportkörben egy helyet fenntart az Európa Liga győztesének – jelen esetben a Chelsea-nek vagy az Arsenalnak.

A szövetség tájékoztatója szerint, ha a Chelsea hódítja el az EL-serleget, úgy a francia Ligue 1 – amely az UEFA-rangsorban az ötödik – bronzérmese a selejtező helyett a csoportkörben kezd. Azért, mert a Chelsea harmadik lett az angol Premier League-ben, azaz biztosan főtáblás lesz a BL-ben. Két fordulóval a francia élvonalbeli bajnokság vége előtt az Olympique Lyon áll a tabella harmadik fokán.

Az Arsenal EL-sikere esetén egyszerű a képlet. Mivel az „ágyúsok” ötödikek lettek a Premier League-ben, vagyis nem jutottak be a BL-be, ha megnyerik az EL-t, ötödik angol csapatként ott lesznek a BL-csoportkörben.

A 2019–2020 BL-idény csoportkörének biztos résztvevői:

Spanyolország: FC Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid (+ 1 hely)Anglia: Manchester City, FC Liverpool, Chelsea, Tottenham Hotspur.Olaszország: Torinói Juventus, SSC Nápoly (+ 2 hely).Németország: Bayern München, Borussia Dortmund, RB Lipcse (+ 1 hely).Franciaország: Paris Saint-Germain (+ 1 hely).Oroszország: Zenit Szentpétervár (+ 1 hely).Ausztria: Red Bull Salzburg.Portugáliából, Ukrajnából, Belgiumból és Törökországból a bajnok, továbbá az Európa Liga győztese vagy a francia bronzérmes.

A döntők programja (a mérkőzések 22 órakor kezdődnek):Európa Liga, május 29., szerda, Baku, Azerbajdzsán, Olimpiai Stadion: Chelsea (angol)–Arsenal (angol).Bajnokok Ligája, június 1., szombat, Madrid, Spanyolország, Wanda Metropolitano Stadion: Tottenham Hotspur (angol)–FC Liverpool (angol).