Bizalmatlansági indítványt terjeszt be a PSD

Bizalmatlansági indítványt terjeszt be  a PSD
Bizalmatlansági indítványt terjeszt a parlament elé Ludovic Orban kormánya ellen az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, és véget vessen a kabinet „visszaéléseinek” – döntötte el hétfőn a PSD ideiglenes pártvezetése.

A miniszterelnök és Klaus Iohannis államfő már bő egy hete megállapodott abban, hogy elindítják a folyamatot, amely az előre hozott parlamenti választás megtartásához vezet.A kétfordulós polgármester-választás bevezetését célzó törvénymódosítás nem kedvez a szociáldemokratáknak, de az RMDSZ-nek sem, így a liberális kormány méltán számíthat a bizalmatlansági indítványra.Klaus Iohannis államfő rendkívüli ülésszakra hívta össze a parlamentet, az Orban-kabinet pedig január 29-én szándékszik bejelenteni, hogy felelősséget vállal a tervezett törvénymódosításért.PSD: a választási törvény módosítása a demokrácia elleni merényletA PSD ideiglenes főtitkára, Paul Stănescu szerint a három hónapja ellenzékbe került pártnak nem kellene a közeljövőben visszatérnie a kormányba, de – mint megállapította – a kormánybuktatással meg akarja akadályozni azt a „demokrácia elleni merényletet”, amit a választási törvény módosítása jelentene néhány hónappal az önkormányzati választások előtt.A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező PSD az RMDSZ által már beígért támogatásra számít, továbbá független képviselőkkel és a Victor Ponta vezette Pro Romania párttal is egyeztet, hogy összehozza a kormány megbuktatásához szükséges többséget. Ha nem sikerül az Orban kabinet megbuktatása, akkor a PSD alkotmányossági óvással próbálja majd megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.Stănescu elmondása szerint a PNL kormánya kizárólag önös politikai számításait követi, amikor a nyugdíjak, a családi pótlék vagy a pedagógusbérek emelése helyett a parlamenti választások előrehozását és a kétfordulós polgármester-választás bevezetését erőlteti. A PSD már összegyűjtötte a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez szükséges aláírásokat. Lia Olguţa Vasilescu szociáldemokrata képviselő szerint az indítványt az RMDSZ törvényhozói is aláírták.Közben Klaus Iohannis államfő hétfőn bejelentette: elküldte a parlamentnek a rendkívüli ülésszak összehívására vonatkozó felkérését. Amint a törvényhozás összeült, a kormány felelősséget fog vállalni a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért – fejtette ki. Iohannis a január 27-e és 31-e közötti időszakot tartja megfelelőnek erre a célra.Iohannis: két lehetőség vanA kormányzati felelősségvállalással előterjesztett tervezeteket a parlament nem vitatja meg: hatályba lépésüket a törvényhozás csak úgy akadályozhatja meg, ha megbuktatja a kormányt. A jelenlegi erőviszonyok mellett néhány vokson múlhat, hogy az Orban-kormány talpon marad-e egy bizalmi voksolás nyomán. Bár a miniszterelnök és az államfő már megegyezett abban, hogy megpróbálják kiprovokálni az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását, Iohannis hétfőn kétségét fejezte ki, hogy a parlament megvonná a bizalmat a kormánytól.
Amennyiben mégis megbukna a kormány, Iohannis szerint valószerűtlen, hogy a PSD bevonásával nemzeti egységkormányt hoznának létre.
„Két lehetőség van: vagy a PNL fog kormányozni, vagy előrehozott parlamenti választások lesznek. Más nem jön szóba” – szögezte le az államfő.Iohannis hétfőn újságírói kérdésre, hogy a PNL számításba venné-e Ludovic Orbant lehetséges bukaresti főpolgármester-jelöltként, azt válaszolta: „nem érti, honnan indult el ez a felvetés”, és újra megerősítette a múlt héten tette kijelentését, miszerint a továbbiakban is Orban marad a miniszterelnök, ugyanis „kiválóan alkalmas” erre a tisztségre.A Mediafax hírügynökség hétfői tájékoztatása szerint a kormány január 29-én jelenti be a parlament előtt, hogy felelősséget vállal a törvénymódosításért. A parlamenti pártok január 27-ig nyújthatják be módosítási javaslataikat. A képviselőház január 27-én ül össze a rendkívüli ülésszak keretében.